Mästarna från Borgeby, här är vi! DFK Borgeby 09 vann F16 SM i år. Foto: Privat

Mästarna från Borgeby, här är vi! DFK Borgeby 09 vann F16 SM i år. Foto: Privat

Framgångssagan:

Mästarlaget från Borgeby

Av
Andreas Holm

FOTBOLL. Precis som Åshöjdens BK har en klubb från Bjärred lyfts till oanade höjder. I fjor bildades det unga laget DFK Borgeby 09. Ett år senare kan laget titulera sig bäst i landet.
– Ett helt fantastiskt år. Otroligt! utbrister Henrik Altheden, en av fem tränare i DFK Borgeby 09.
Futsal-SM, Skåne-DM, serieseger och F16 SM-vinnare. Titlarna har bara radat upp sig för tjejerna som är mellan 14-16 år. Henrik Altheden och Mats Andersson såg ett behov att satsa på det unga talangfulla gardet. Kanske något för unga för Borgeby FK:s damlag i ettan, men ack så duktiga för att bilda eget lag i division 4.
– Vi såg potential i gruppen och ville lägga extra krut på tjejerna. Samtidigt har de tackat oss med att bevisa hur otroligt duktiga de är. Vi ledare är helt överraskade och jag kan fortfarande inte riktigt fatta vad som hänt, säger Henrik Altheden.
Med tre ord sammanfattar Borgebytränaren varför adepterna lyckats. Fokus, teknik och en exceptionell spelförståelse.
– Det är tack vare tjejerna som de själva nått stor framgång. De har alltid pushat på och velat utvecklas. Ibland har vi tränare velat backa tillbaka och lugna ner tjejerna, men det har ju inte gått riktigt, berättar Henrik Altheden och skrattar.
Efter tre träningspass ville tjejerna spela futsal-DM. Sagt och gjort anmäldes ett lag. DFK Borgeby 09 vann Skånetiteln och tog sig till SM-slutspel där de kammade hem hela rasket. Inte nog med det. Efter segern sade tjejerna att de minsann skulle göra allt för att vinna SM utomhus också.
– Jag minns att jag och Mats tittade på varandra och nog tänkte att tjejerna inte visste hur tufft det skulle bli. Men det motbevisade oss med råge.
Efter att ha spelat hem segern i division 4 mellersta väntade, som pricken över i på säsongen, slutspel i SM för 16-åringarna. Innan dess hade de kammat hem DM-bucklan i F16-klassen och tagit sig till kvartsfinal i seniorklassen. I final ställdes laget mot klara favoriterna AIK. Med sin starka passningsorienterade fotboll och lite jävlar anamma skrällde laget från Borgeby. 2-0 i paus blev 2-1 och tjejerna kunde jublande glada få höja mästarbucklan.
– Ett gäng målmedvetna tjejer med potential att i framtiden lira högt upp i seriesystemet. De vet vad de vill och kämpar tillsammans. Ett bevis på framgången är att tre av våra spelare (Emma Axelsson, Louise Hayden och Elin Persson, reds. anm) tagits ut till F15-landslagets läger i november. Samtidigt gäller det att ha roligt, det är viktigast. Och roligt har vi alltid, säger Henrik Altheden med ett leende.
Och det är inte svårt att vara glad om man är tränare i DFK Borgeby 09. Allt började med tre träningspass och gav två SM-guld, DM-titel, serieseger och ett Gothia cupbrons.

"Jag kan fortfarande inte fatta vad som hänt", säger Borgebytränaren Henrik Altheden om DFK Borgeby 09:s framgångar. Foto: Privat

DFK Borgeby 09

Här är det framgångsrika laget

Spelare: Agnes Bäck, Amanda Altheden, Amanda Helander, Anna Mårtensson, Ebba Fredlund, Elin Andersson, Elin Danielsson, Elin Persson, Emma Axelsson, Felice Lundgren, Felicia Danås, Frida Björklund, Frida Mohlin, Frida Westesson, Hanna Bergenudd, Hannah Niskanen, Hilda Persson, Johanna Altheden, Johanna Lindblom, Johanna Malmstedt, Johanna Sjöström, Josefine Lyzell, Julia Wolfe, Klara Andersson Olivecrona, Klara Palklint, Leonora Merlöv, Louise Hayden, Malin Folkesson, Mathilda Puumalainen, Michela Bengtsson, Myra Malmborg, Olivia Altheden, Olivia Jönsson, Tyra Persson, Vilma Grins

Ledare: Henrik Altheden, Mats Andersson, Christian Wolfe, Emelie Karlström, Katarina Glantz

Publicerad 03 November 2016 06:00