"Julen är en bra stund för eftertanke", säger Charlie Ljunggren i Lomma event som håller i Julrundan. Foto: arliv/Lena Karlsson

Dags för julrundan i Lomma

Julstämningen trappas upp

LOMMA.

Snart är det dags för julrundan i Lomma. Liksom tidigare år äger den rum den andra advent.

Av
Lena Karlsson

Tanken med Julrundan är att skapa känslan av en gammaldags jul. Precis som under tidigare år blir det julmarknad på Centrumtorget.

– Vi eftersträvar så lite plast som möjligt. Istället finns det skinn, stickat, hemlagad knäck och juldekorationer på marknaden, säger Charlie Ljunggren på Lomma event som håller i Julrundan.

Andra återkommande inslag är att tomten anländer via båt och tänder granen, julklappsåtervinning och utdelning av stipendier.

– Tomten har parkerat sin släde med renar vid Ven där Sjöräddningen hämtar upp honom och kör in till Lomma.

Innan ankomsten till Varvstorget har Julorkestern, det vill säga Klippans ungdomsorkester, spelat. Sedan går de i parad framför häst och vagn där Tomten sitter.

– Väl framme vid juleträdet tänder Tomten granen med sitt magiska spö. Sen blir det musik och dans kring granen.

Mer julmusik blir det på Centrumtorget under eftermiddagen. Till dragspelsmusik blir det nämligen julallsång med Stellan Nordahl.

– Det kommer också dyka upp en överraskning som vi inte vill avslöja än, säger Charlie Ljunggren.

Vad tycker du själv är det bästa med julen?

– Så länge det inte blir för mycket blinkande tycker jag om alla ljus. Jag tycker också om de gamla traditionella julsångerna.

Vad tycker du att julen står för?

– Man lugnar ner sig lite och umgås i familjens lugna vrå, om man kan. Men jag tycker också att man kan se det som ett tillfälle för eftertanke. Vi handlar allt fler julklappar, men frågan är om vi verkligen behöver alla. Jag är inte emot att ge julklappar, men inget barn behöver egentligen 50 lådor med lego. Det är ofta vi vuxna som trissar upp det, säger Charlie Ljunggren.

Publicerad 26 November 2019 00:00