Kommunpolis Håkan Persson om den senaste tidens rån i Lomma:

Kommunpolis Håkan Persson om den senaste tidens rån i Lomma: "Jag tror att det finns människor som vet vilka som ligger bakom det här" Foto: Lena Karlsson

Rånvåg i Lomma – fyra tonårspojkar utsatta på en månad

Knivbeväpnade gärningsmän tar mobiltelefoner och märkesjackor

LOMMA. På kort tid har det begåtts flera rån i Lomma, något som enligt kommunpolis Håkan Persson är unikt. Enligt honom är det unga gärningsmän som ligger bakom dåden.

Av
Jonatan Westerlind

I tisdags kom två unga gärningsmän fram till en 17-årig pojke och med kniv tvingade honom att lämna ifrån sig sin mobiltelefon och sin märkesjacka. Det var ett av fyra rån och ett rånförsök som begåtts mot tonårspojkar under november, där rånarna tar mobiltelefoner och jackor. En brottsvåg som kommunpolis Håkan Persson inte sett tidigare i Lomma.

– Här har vi inte haft något liknande tidigare, men vi har sett det runtom i flera närliggande kommuner den senaste tiden. Bland annat Lund har haft flera liknande rån, och även Vellinge. Den typen av brottslighet har gått upp, säger han.

Polisen tror att det kan finnas ett samband men försöker jobba så brett som möjligt med utredningen. De har hittills identifierat en ung man som misstänks för att ha varit delaktig i minst ett av rånen.

– Vi har viss information som vi jobbar med men mycket beror också på vad vi får in för ny information. Jag tror att det finns människor som vet vilka som ligger bakom det här. Det är viktigt att man hör av sig om man ser något konstigt, säger Håkan Persson.

För att motverka framtida rån försöker Lommapolisen vara så synliga ute som möjligt.

– Vi rör oss ute tillsammans med kommunens trygghetsvärdar och fältgruppen. Vi vill också gärna se fler vuxna ute på helgkvällar, det brukar har en dämpande effekt, säger Håkan Persson.

Publicerad 22 November 2019 10:36