Sandra Pilemalm, ordförande för Liberalerna i Lomma-Bjärred.

Sandra Pilemalm, ordförande för Liberalerna i Lomma-Bjärred. Foto: pressbild

De motionerar om ett familjens hus

”Vi vill bredda perspektivet”

LOMMA.

Liberalerna vill ha en familjecentral i kommunen. Det framgår av en motion till kommunfullmäktige.

Av
Lena Karlsson

– Det började med att vi blev uppvaktade av Lomma vårdcentral och Hälsomedicinskt center i Lomma, säger Sandra Pilemalm, ordförande för Liberalerna i Lomma-Bjärred.

De framförde att det finns ett behov av samordning mellan barnmorska, sjuksköterska på barnavårdscentralen, förskolelärare och socionom. Förebilden är familjecentraler i andra kommuner.

– Många menar att det inte behövs i en välmående kommun som Lomma. Men i Vellinge finns det två stycken och i Staffanstorp finns det en, säger Sandra Pilemalm.

Varför tycker ni att det behövs en familjecentral?

– Målet är tidig upptäckt av stödbehov. Vi tror att samordning kan främja hälsan.

Men till skillnad från andra familjecentraler som främst riktar sig till småbarn vill Liberalerna i Lomma-Bjärred utöka målgruppen.

– Vi vill även inkludera äldre barn, tonåringar och unga vuxna. Tanken är också att redan fungerande verksamheter i kommunen som till exempel Trivselhuset ska kunna ingå i samarbetet.

Motionen från Liberalerna är ett förslag på ett utredningsuppdrag till socialförvaltningen och socialnämnden. Sandra Pilemalm hoppas att det kommer att tas upp och beviljas i kommunfullmäktige i december. Sedan återstår ett framtida beslut i ärendet.

När tror du att det kan bli en familjecentral i kommunen?

– Med tanke på det underskott som socialnämnden har i årets budget 2019 ser vi ingen anledning till att stressa fram något. Men om den går igenom skulle det kunna bli verklighet år 2023. Dock hoppas vi att det fina entreprenörskap som finns hos vårdcentralerna kan driva på så att det blir innan dess.

Hur mycket kommer det att kosta?

– Det kommer att behövas en samordningstjänst, men hur mycket som behövs utifrån vårt vidgade uppdrag är upp till förvaltningen att utreda.

Publicerad 18 November 2019 00:00