"Det verkar som att någon har använt sig av en kniv eller något annat vasst föremål", säger Mathilda. Foto: Privat

Mathildas häst knivskuren i stallet – vill varna andra

Utreds som djurplågeri

ARLÖV. Hästen Keso misstänks ha blivit skuren i stallet. Polisen har inlett en förundersökning om djurplågeri och nu vill ägaren Mathilda Johansson uppmana andra att hålla koll på sina djur. ”Den här personen ska inte få skada fler”, säger hon till Lokaltidningen.

Det var vid 22-tiden på måndagskvällen som Mathilda Johansson begav sig till Burlövs Ryttarförening för att leta efter sina jobbnycklar.

Efter att ha hittat nycklarna hämtade hon lite kraftfoder och gick bort till sin häst Keso.

– Jag förstod direkt att någon var fel eftersom hon inte kom fram till krubban för att äta. När jag tände ljuset såg jag ett sår på halsen. Hon var livrädd och jag backade genast, berättar Mathilda Johansson.

Hon bestämde sig för att gå runt boxen och upptäckte då till sin förfäran flera decimeterlånga skärsår, bland annat på hästens rumpa.

Keso hade dessutom ett större jack i ena bakbenet.

– Jag ringde direkt till min mamma och till veterinären. Sen ringde jag polisen.

En brottsplatsundersökning har genomförts och polisen har inlett en förundersökning om djurplågeri. Enligt veterinären är skadorna av den typen att hästen inte kan ha tillfogat dem sig själv.

– Det verkar som att någon har använt sig av en kniv eller något annat vasst föremål, säger Mathilda Johansson.

Exakt hur den misstänkta djurplågaren har tagit sig in är oklart. Anläggningen har inga övervakningskameror men utrymmena låses alltid efter stängningsdags.

– Vi hittade ett fönster i stallet som var öppet, men det finns inga spår i dammet. Man kanske har gömt sig och kommit fram när alla har gått.

Veterinären har sytt skärsåren och gipsat Kesos bakben. När denna artikel skrivs är det oklart om hästen kommer att överleva eftersom såret på bakbenet kanske inte läker.

– Jag vet inte hur jag ska göra än men Keso ska inte behöva lida för min skull, säger Mathilda Johansson.

Hon har skrivit ett inlägg på Facebook efter det inträffade.

– Jag hoppas att någon som kanske har sett eller hört något hör av sig till polisen. Samtidigt vill jag uppmana folk att ha koll på sina djur så att det inte händer igen.

Burlövs Ryttarförening har startat en krisgrupp med anledning av händelsen.

"Vi förstår att det finns många frågor i en situation som denna men vi ber er att respektera det pågående arbete som just nu pågår inom krisgruppen tillsammans med polis", skriver föreningen på sin hemsida.

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Publicerad 05 November 2019 11:37