Valdemar och Vilma Grins är beroende av slingan på Löddesnäs.

Valdemar och Vilma Grins är beroende av slingan på Löddesnäs. Foto: Lena Karlsson

"Märkligt med tanke på att klimatfrågan är så aktuell nu"

Stort intresse för att behålla hållplatserna på Löddesnäs

BJÄRRED.

Skånetrafiken har planer på att lägga ner den så kallades slingan som går runt Löddesnäs. Nu har syskonen Vilma och Valdemar startat en namninsamling för att få behålla den.

Av
Lena Karlsson

Det är den del av busslinjen 137 som idag går runt Västanvägen som Skånetrafiken vill dra in. Istället för de fem hållplatserna Trädgårdsvägen, Näktergalsvägen, Trollsjövägen, Löjtnantsvägen och Löddesnäsvägen skulle resenärerna bli hänvisade till Bjärred centrum.

– Det uppmuntrar knappast människor att ta bussen som ett alternativ till bilen. Det är märkligt med tanke på att klimatfrågan är så aktuell nu, säger Vilma Grins.

– Ja, det är ett steg i fel riktning, säger Valdemar Grins.

Båda är flitiga användare av hållplatsen Näktergalsvägen. Minst två gånger om dagen tar de bussen till Katedralskolan i Lund där Vilma går ekonomiprogrammet och Valdemar Samhällsprogrammet.

– Det är jätteviktigt för oss att kunna vara självständiga utan att vara beroende av bil, säger Vilma Grins.

De är inte ensamma om att använda sig av hållplatserna längs slingan. Det är en stor anledning till att de inte har någon förståelse för Skånetrafikens förslag.

– Om det vore så att den inte användes av så många hade det varit en annan sak. Men det är jättemånga som använder den. Ibland är bussarna så överfulla att de måste ta in extrabussar, säger Vilma Grins.

Intresset för att behålla slingan avspeglas också i att över 800 personer efter några dagar skrivit under namninsamlingen.

– Vi har fått jättemånga kommentarer på det. Det är inte bara vi studenter som är beroende av bussen. Det är också många äldre som behöver den för att kunna ta sig ner till Bjärred centrum för att handla.

– Om de drar in slingan kan det bli mellan två till tre kilometer till nästa hållplats, säger Valdemar Grins.

Enligt Skånetrafiken är orsaken till förslaget på en ändrad rutt att spårvägen i Lund börjar köra i Lund. Det menar affärschef Mikael Rosengren är positivt för både Lundaborna och klimatet.

– En effekt är dock att vi måste anpassa några busslinjer som då inte riktigt får samma plats inne i centrala Lund. Till exempel kommer linje 137 till Bjärred sannolikt att påverkas, förklarar han i ett mejl till redaktionen.

Men exakt hur busslinjen kommer att påverkas är inte klart än.

– Vi är mitt uppe i diskussioner med Lomma kommun för att hitta en bra lösning. Vi behöver även en dialog med vårt trafikföretag för att kunna komma fram till en bra lösning.

Mikael Rosengren skriver vidare att han vill understryka att alla som idag reser mellan Bjärred och Lund kommer att kunna fortsätta göra det.

– Men resvägen inne i Bjärred kommer troligtvis att förändras något, vilket i sin tur medför vissa hållplatsförändringar.

Samtidigt skriver han att Skånetrafikens förhoppning är hitta en lösning som påverkar så få boende i Bjärred som möjligt.

– Detta gäller först i samband med att Spårvägen tas i bruk. Därför kan vi inte idag säga exakt hur det blir. När vi vet mer kommer vi givetvis att informera våra kunder, svarar Mikael Rosengren.

Publicerad 04 November 2019 09:03