Kostnaden för elevernas måltider varierar stort i landet.

Kostnaden för elevernas måltider varierar stort i landet. Foto: adobe stock

Lomma betalar minst för skolmåltider i Skåne

Sakkunnig: ”Det kan bero på kompetenta kockar”

LOMMA.

Det är stora skillnader på kostnaden för måltider i landet. Lomma är den kommun som betalar minst per elev i Skåne. Det visar Skolverkets senaste statistik för 2018.

Av
Lena Karlsson

Minst i Skåne och näst minst i hela landet. Det är var Lomma kommun betalar för måltider i den kommunal grundskolan. Det är bara Partille som betalar mindre än de 4 400 kronor som Lomma kommun lägger ut på måltider per elev.

– Vi förstår nog inte hur otroligt viktig skolmåltiden är och vilken potential den har för hela upplevelsen av grundskolan, säger Eva Sundberg, sakkunnig kring mat och måltider på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Hon menar dock att jämförelsen mellan olika kommuner bör, om än inte tas med en nypa salt, så göras med försiktighet. Detta eftersom kommunerna kan räkna in olika saker i summan.

Något som också påverkar kostnaden är att det finns stora skillnader i hur skolmåltiderna är organiserade i landets kommuner.

De 4 400 kronor som Lomma kommun betalar per elev i skolmåltider är 2 000 kronor lägre än rikssnittet för måltidskostnaden på 6 400 kronor år 2018.

Lomma betalade minst per elev i Skåne för skolmåltiderna år 2018. Källa: Skoverket

Lomma betalade minst per elev i Skåne för skolmåltiderna år 2018. Källa: Skoverket Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Allra mest betalade Bergs kommun i Jämtland med en kostnad på 14 700 kronor per elev. Högst kosta i Skåne hade Simrishamn med 7 900 kronor per elev.

Men att måltidskostnaden är låg i Lomma behöver inte betyda att kommunen tullar på kvaliteten, menar Eva Sundberg.

– Det finns ingen självklar korrelation mellan hur mycket pengar man lägger och kvaliteten på maten. En låg kostnad kan till exempel bero på att man har kompetenta kockar som kan laga god mat på billiga råvaror, säger hon.

Publicerad 01 November 2019 00:00