En lantbrukare i Fjelie har tagit till ett nytt grepp för att skrämma bort gäss.

En lantbrukare i Fjelie har tagit till ett nytt grepp för att skrämma bort gäss. Foto: privat

Nu har vargen kommit till Fjelie

Lantbrukare tar till en speciell metod mot gässen

FJELIE.

Vitkindade gäss är ett gissel för många lantbrukare under vinterhalvåret. Det har fått Per-Olof Andersson i Fjelie att ta till ett nytt grepp.

Av
Lena Karlsson

Det är inte så ofta som vargen syns på dessa breddgrader. Därför tyckte lantbrukaren Per-Olof Andersson att det var på sin plats att lägga ut ett varnande inlägg på Lommakoll.

”Lommabor känn ingen rädsla att vi har fått varg i kommunen när ni passerar Lomma på E6. Testar bara ett nytt sätt att skrämma dryga gäss”, skrev han.

– Man vill ju inte att folk ska bli rädda när de kör förbi Lomma, säger han till Lokaltidningen.

Per-Olof Andersson hoppas att vargarna ska skrämma bort gässen.

Per-Olof Andersson hoppas att vargarna ska skrämma bort gässen. Foto: privat

Som för så många andra lantbrukare har problemen med gäss blivit allt större med åren för honom. Mest problem ställer den vitkindad gåsen till med.

– Innan när de bara levde i parker pickade man deras ägg för att de inte skulle sprida sig, men det får man inte göra längre.

Vitkindade gäss är mer finurliga.

Även om kanadagäss också är ett problem är de trots allt något enklare att hålla efter än de vitkindade gässen.

– Det räcker med att man skrämmer Kanadagäss en gång, så kommer de inte tillbaka mer den dagen. Men vitkindade gäss är mer finurliga och kan komma tillbaka efter en timme.

De vitkindade gässen lär sig snart att tygstycken som svajar i vinden som fågelskrämmor inte innebär någon fara för dem. Den vanligaste skrämselmetoden är gaskanoner som låter mellan två och tre gånger i timmen.

Men nu har Per-Olof Andersson satt upp vargar som snidats i trä av en av hans anställda på gården.

Men varför har du satt upp trävargarna?

– Jag ville testa något nytt som inte låter lika mycket som gaskanonerna. Sedan är det också en kul grej.

Idén fick han genom ett tips om att gäss blir skrämda av rovdjur.

– Varg är ju ett rovdjur. Sedan återstår det at se om det har någon effekt eller inte.

Vilken skada orsakar gässen ute på fälten?

– Det är framförallt grödorna till höstvete och höstraps som skadas, vilket gör att skörden blir mycket mindre. På våren finns det annat som de kan äta men på vintern finns det inte så mycket grönt, så då ger de sig på grödorna på åkrarna.

Problemen har funnits under en längre tid, och är enligt Per-Olof Andersson extra besvärlig i kustnära kommuner som Lomma. Detta då fåglarna sover ute på havet under natten för att sedan åka in till land över dagen för att äta.

– Det har blivit värre under de senaste tio åren. För min egen del blev det mycket värre när en granne anlade en damm dit gässen gärna söker sig. Sedan flyger de till mina åkrar och antingen knipsar av grödorna eller i värsta fall, om det är vått i markerna, drar upp plantan helt och hållet så att den inte återhämtar sig alls.

Publicerad 29 October 2019 00:00