Polis på plats vid vårdcentralen i Arlöv efter att en man har blivit skjuten

Polis på plats vid vårdcentralen i Arlöv efter att en man har blivit skjuten Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Fängelse för mordförsök vid vårdcentral

Vapnet kastades i vattnet

ARLÖV. Mannen fick livshotande skador efter skottlossningen bakom vårdcentralen i Arlöv. En 23-årig man döms nu till tio års fängelse för bland annat mordförsök.

Det var den 3 juni i somras som en grupp män träffades bakom vårdcentralen för att lösa en konflikt.

Men försöket att medla fred mellan parterna spårade ur och en man i 30-årsåldern blev skjuten i rumpan och halsen. Mannen drabbades av lungkollaps och fördes till sjukhus med livshotande skador.

23-åringen och en 24-årig kamrat flydde från platsen och tog tåget in till Malmö, där vapnet ska ha dumpats i vattnet nära Västra hamnen.

Mannen medger att han avlossat en revolver på platsen men hävdar att den andre mannen haft en kniv i handen och sträckt sig efter ett avsågat hagelgevär som låg i en väska.

Tingsrätten konstaterar dock att inga vittnen har sett någon kniv och att den aktuella väskan var stängd vid tillfället. Därför kan skotten inte ses som en nödvärnshandling. Det faktum att ett av skotten träffade mannen när han var vänd med ryggen mot 23-åringen spelar också in i domstolens bedömning.

Mannen döms till tio års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott. Hans 24-årige kamrat döms samtidigt mot sitt nekande till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling.

Ytterligare en 24-årig man döms till två års fängelse för grovt vapenbrott, även det trots att han nekar till brott. Tingsrätten anser det vara bevisat att mannen burit på den väska som innehöll ett avsågat hagelgevär och som togs med till platsen för skottlossningen.

Publicerad 29 October 2019 13:18