Sedan i somras är det bestämt att man ska börja leverera matlådor till de som behöver, men det dröjer till i början av nästa år innan förändringen träder i kraft.

Sedan i somras är det bestämt att man ska börja leverera matlådor till de som behöver, men det dröjer till i början av nästa år innan förändringen träder i kraft. Foto: Dariia/Adobe Stock

Slopar hemlagade maten – kommunens äldre får matlådor

"Hemtjänsten är inte utbildade kockar"

LOMMA. Kommunen har flera gånger den senaste tiden kritiserats för att de äldre inte får tillräckligt näringsrik mat. Sedan i somras är det bestämt att man ska börja leverera matlådor till de som behöver, men det dröjer till i början av nästa år innan förändringen träder i kraft.

Av
Jonatan Westerlind

Sedan några år tillbaka har Lomma kommuns policy varit att de äldre som har hemtjänst ska få hemlagad mat. Ansvaret har då fallit på hemtjänstens undersköterskor som på sitt schema har fått att de ska laga mat, något som max har fått ta 30 minuter.

Den senaste tiden har det kommit rapporter om att vissa äldre far illa av att de inte får i sig tillräckligt med näring. Aftonbladet har bland annat rapporterat om 93-åriga Elsa Rix som var nära att dö av undernäring då hemtjänsten inte haft tid eller kunskap att laga tillräckligt bra mat åt henne.

– Intentionen med att alla skulle få hemlagad mat var god, tanken var att man skulle få känna doften av mat i hemmet. Men hemtjänstpersonalen är inte utbildade kockar och det kan vara jättesvårt att laga mat till någon. Alla har olika vanor och så tar det mycket tid, säger Frida Kristensson, avdelningschef för hemtjänsten i Lomma.

Kommunen identifierade problemet redan sommaren 2018. Men först under sommaren påbörjade man arbetet med att upphandla en leverantör av matlådor som kan ersätta hemtjänstens egenlagade mat. I januari 2020 hoppas man kunna leverera de första matlådeportionerna.

– Det är fel att kalla den hemlagade maten för ett misslyckande. Jag tyckte det fanns goda intentioner men det föll inte väl ut, säger Frida Kristiansson.

Hur matlådorna kommer att se ut och om de kommer levereras varma eller kalla vill Frida Kristiansson inte gå in på.

– Vi är mitt i en upphandling så jag kan inte säga något just nu. Men vi vill att maten ska vara näringsrik och säsongsbetonad, säger hon.

Publicerad 28 October 2019 07:38