Pelle, Billie och Elvira med några av de gosedjur som samlats in på Löddesnässkolan.

Pelle, Billie och Elvira med några av de gosedjur som samlats in på Löddesnässkolan. Foto: privat

Här ger eleverna bort sina gamla gosedjur

På så vis kan behövande barn i Ukraina få dem i julklapp

BJÄRRED.

500 gosedjur. Det är vad elever och lärare på Löddesnässkolan har som mål att få ihop i en insamling i höst.

Av
Lena Karlsson

Det är en av lärarna på skolan som dragit igång projektet. Han arbetade tidigare på en skola i Västra Ingelstad i Vellinge kommun.

– Där gjorde vi liknande insamlingar av gosejdur som vi sedan lämnande till Sydskånska Ukrainahjälpen som finns på orten, säger Fredrik Nilsson.

Gosedjuren som barnen i Bjärred inte längre behöver blir till julklappar till behövande barn i Ukraina.

Gosedjuren som barnen i Bjärred inte längre behöver blir till julklappar till behövande barn i Ukraina. Foto: privat

I somras började han arbeta på Löddesnässkolan.

– Då tänkte jag att vi kan ha en insamling här också. Men det är viktigt att eleverna bara ger bort gosedjur som de själva inte vill ha längre.

I samband med FN-dagen, som uppmärksammades på skolan dagen efter, hade 470 gosedjur lämnats in av sammanlagt 328 elever. Då fanns det fortfarande möjlighet att lämna in ännu fler gosedjur under dagen.

– Efter det kör jag och lämnar in gosedjuren till Ukrainahjälpen i Västra Ingelstad. Där packas de in som julklappar för att sedan skickas vidare till behövande barn i Ukraina.

Varför gör du detta?

– Det är för att få eleverna att förstå hur bra vi har det, men att det finns barn på andra platser som inte har det lika bra. Genom projektet får eleverna bidra till att andra barn får det bättre.

Efter att gosedjuren har lämnat Bjärred tänker Fredrik Nilsson fortsätta att berätta för barnen vilken god gärning de har gjort.

– När det närmar sig jul tänkte vi berätta för eleverna hur barnen i Ukraina öppnar en julklapp med Bjärredsbarnens skänkta gosedjur i.

Publicerad 26 October 2019 00:00