Vilma Gustafsson på Elobina i Alnarp visar upp exempel på tryck.

Vilma Gustafsson på Elobina i Alnarp visar upp exempel på tryck. Foto: Lena Karlsson

Här kan du skräddarsy dina egna textilier

Grundare: "Vi tillverkar bara det som behövs"

ALNARP.

I Alnarp finns ett textilföretag som ligger i framkant inom hållbara tyger. Genom att kombinera textil med IT är det ett alternativ till den traditionella textilindustrin.

Av
Lena Karlsson

Affärsidén går ut på att den som är på jakt efter en textil vara själv kan designa den på Elobinas hemsida. Detta till skillnad från i den traditionella textilindustrin där val av tyg och mönster redan är bestämt på förhand.

– Med vårt tillvägagångssätt använder vi enbart det som behövs. Det innebär att svinnet av tyg är minimalt, förklarar en av grundarna till företaget, Vilma Gustafsson.

Företaget i Alnarp startade år 2016. Då grundarna har en bakgrund i fotobranschen var tanken att översätta det från papper till textil.

– Men det var inte så lätt som vi först trodde. För samma bild av ett mönster kan ge helt olika färger beroende på vilken sorts tyg som det trycks på. Vi måste också ta hänsyn till upplösningen.

Beställaren kan vara allt från en privatperson till textildesigner. Många mönster är gjorda av professionella textildesigners, medan några är Elobinas egna.

Lilian Mohamed syr.

Lilian Mohamed syr. Foto: Lena Karlsson

Textilvarorna som mönstret trycks på tillverkas av två sömmerskor i lokalen i Alnarp. En av dem är Lilian Mohamed som är utbildad textilsömmerska i Syrien, och som nu arbetat på Elobina i över två år.

– Här syr vi allting från kuddfodral och tygkassar till sjalar och gardiner, förklarar hon.

Ibland görs även specialbeställningar.

– Det är kul för det är så annorlunda. Jag ska till exempel designa en vinterkappa till mig själv som ingen annan har, säger sömmerska Linda Sloth som har sina rötter i Danmark.

Vilma Gustafsson och sömmerskan Linda Sloth.

Vilma Gustafsson och sömmerskan Linda Sloth. Foto: Lena Karlsson

Eftersom hela idén går ut på att endast det som beställs produceras behöver beställarna inte köpa in stora lager.

– I vanliga fall måste en företagare göra en bedömning av hur många varor som måste köpas in. Det slipper den som anlitar oss. På så vis minskar inte bara svinnet av lagervaror som man kanske inte lyckas sälja, utan också den ekonomiska risken, säger Vilma Gustafsson.

Publicerad 21 October 2019 00:00