Sara Hegardt Ahlqvist och Katla Nelander.

Sara Hegardt Ahlqvist och Katla Nelander. Foto: Lena Karlsson

Dansgrupp för stressade unga får leva vidare – får pengar från Kulturrådet

Beviljas stöd med 83 000 kronor

BJÄRRED. Lomma kommun har fått extra stöd från Kulturrådet. Pengarna ska gå till Andrum Dansrum, en danskurs för unga tjejer som upplever stress, press eller lever med psykisk ohälsa.

Av
Jonatan Westerlind

Pengarna kommer sedan regeringen beslutat att återinföra kulturskolebidraget. De kommande tre åren kommer 100 miljoner kronor att delas ut varje år. För den andra halvan av 2019 har dansgruppen Andrum Dansrum i Bjärred beviljats 83 000 kronor.

– Vi tror att den här gruppen behövs. Den ger en möjlighet för eleverna att uttrycka sig med kroppen utan krav på prestation eller att det ska bli fint eller bra på något sätt, säger Kit Armini, chef för Kulturskolan i Lomma.

Gruppen är till för tjejer mellan 13 och 18 år som på något sätt lider av stress, press eller annan psykisk ohälsa. De träffas en gång i veckan sedan i januari, och kan tack vare pengarna nu fortsätta sin verksamhet.

– Lomma ligger högt nationellt sett vad gäller unga med psykisk ohälsa. Vi har ett ansvar där och vi tror på konstens förmåga att läka. Det tror jag att alla som håller på med konstnärliga uttryck kan vittna om, att den helar och läker, säger Kit Armini.

Publicerad 21 October 2019 00:00