Lomma kommun har en stor andel aktieägare.

Lomma kommun har en stor andel aktieägare. Foto: adobe stock

Här finns den tredje största aktieportföljen

Det är bara Båstad och Vellinge som har större medianportfölj i Skåne

LOMMA.

En stor andel av kommuninvånarna i Lomma äger aktier. Dessutom är aktieportföljen den tredje största i Skåne, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Av
Lena Karlsson

Andelen aktieägare i Lomma kommun är fjärde störst i landet. Här har 17, 5 procent av kommuninvånarna aktier. Det är den fjärde största andelen i hela landet..

Det är bara i Danderyd, Lidingö och Täby som andelen aktieägare är större än i Lomma. Där är 25, 20 respektive 18 procent av kommuninvånarna aktieägare.

– Det är framför allt äldre personer som äger aktier, säger Frida Frånlund, ekonom och statistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

I Skåne toppar Lomma listan tätt följt av Båstad och Vellinge som ligger på 16 procent. Men sett till medianportföljen är den större i både Båstad och Vellinge.

Medianportföljen i Lomma kommun har ett värde på 76 849 kronor, vilket ger en tredjeplats i Skåne och en niondeplats i hela landet.

I Danderyd är aktieportföljen värd mest i landet, nämligen 144 000 kronor.

Den totala förmögenheten i aktier i Lomma kommun är 3, 8 miljarder kronor. De ger plats 34 i hela landet. Störst totala förmögenhet i landet har Stockholm, nämligen 153 miljarder kronor.

Siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, gäller för den 30 juni 2018.

Lomma kommun har den tredje största medianportföljen i Skåne. Källa: SCB

Lomma kommun har den tredje största medianportföljen i Skåne. Källa: SCB Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Publicerad 18 October 2019 00:00