Lomma är den kommun med störst andel värnskattebetalare i Skåne.

Lomma är den kommun med störst andel värnskattebetalare i Skåne. Foto: mostphotos

Här tjänar flest på att värnskatten tas bort

Lomma toppar listan i Skåne

LOMMA.

Nästa år föreslås värnskatten tas bort. Lomma är den kommun i Skåne där flest tjänar på det. Här har nämligen mer än tio procent av befolkningen så hög inkomst att de måste betala värnskatt.

Av
Lena Karlsson

Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån och baseras på 2017 års inkomster. Störst andel som betalade värnskatt i hela landet det året är Danderyd. Där betalde en femtedel av kommuninvånarna värnskatt det året.

– Ju högre inkomster det är i en kommun, desto större andel personer betalar värnskatt, säger Hans Heggemann, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

I hela landet kom Lomma på en fjärdeplats av de som har högst andel kommuninvånare som betalar värnskatt. Förutom i Danderyd med hela 17 procent och är det enbart Lidingö och Täby, med 12, 6 respektive 12, 4 procent, som har fler värnskattebetalare i landet än Lomma.

De drygt 10, 5 procenten i Lomma motsvarar över 2 521 skattebetalare.

Den skånska kommun som har näst flest värnskattebetalare är Vellinge. Där betalade nästan 8 procent värnskatt. Därefter kommer Lund med 5, 4 procent följt av Kävlinge och Staffanstorp på nära fem procent vardera.

I grannkomunen Burlöv betalar endast 2, 3 procent värnskatt.

I hela landet betalar 3, 8 procent av befolkningen värnskatt år 2017. Det motsvarar 380 800 skattebetalare.

Gränsen för årsinkomst hos den som fick betala värnskatt år 2017 var på över 670 600 kronor. För år 2019 ligger gränsen för värnskatt på en årsinkomst över 703 000 kronor.

Det motsvarar en månadslön på drygt 55 800 år 2017 respektive drygt 58 500 kronor i år.

Värnskatt

Den som har en beskattningsbar förvärvsinkomst över en viss nivå måste betala statlig inkomstskatt. Det finns två gränser.

För den som tjänar mer än den nedre gränsen är den statliga inkomstskatten 20 procent. Den som tjänar mer än den övre gränsen får betala 25 procent. Den extra statliga inkomstskatten på fem procentenheter som brukar kallas värnskatt.

Publicerad 02 October 2019 00:00