Martin Rosvall Hansson i vinodlingen.

Martin Rosvall Hansson i vinodlingen. Foto: Lena Karlsson

Bråda dagar när årets druvor skördas

På Flädie vingård plockas tonvis med klasar

FLÄDIE.

Det är bråda dagar i vinodlingen när det är dags för skörd av årets druvor. "Vi kan jobba från tidig morgon till ett på natten. Men det är en spännande period på året", säger Flädiegruppens vd Martin Rosvall Hansson.

Av
Lena Karlsson

Under en månads tid arbetar ett femtiotal personer intensivt på vinodlingen. Mellan 16 och 20 ton vinklasar ska plockas och rensas innan de ska pressas och klarnas för att såsmåning om bli till vin.

– Det gäller att passa på att plocka så mycket som möjligt under dagar när det inte regnar. För druvorna måste vara torra när vi skördar dem. Då kan vi skörda 3,5 ton under en dag.

I vinodlingen finns tre blåa druvsorter.

I vinodlingen finns tre blåa druvsorter. Foto: Lena Karlsson

I vinodlingen finns fem sorters druvor, de gröna druvsorterna Solaris och Phönix och de blåa Rondo, Cabernet Cortis och Leon Millot. Av det blir det så småningom vitt, rött, rosé och mousserande.

– Vi har enbart tyska druvor. De passar bra för både vårt klimat och vår inriktning. Förutom ett sött vin har vi valt att göra torra viner. Det fungerar bra.

"Det är kul och man lär sig mycket", säger vinvännen Roland Zlobeck från Höllviken. Foto: Lena Karlsson

Förutom anställda hjälper Vinvännerna till med skörden. En av dem är Roland Zlobeck från Höllviken.

– Det är kul och man lär sig mycket. Jag kan inte så mycket om vin men tycker om att dricka det, säger han.

I raden bredvid sitter Carin Aronsson Nyström från Malmö och klipper bort skadade och möjliga druvor från klasarna.

– Det gäller att plocka bort de skadade druvorna så att de inte förstör vinet, förklarar hon.

Carin Aronsson Nyström från Malmö deltar för första gången i vinskörden.

Carin Aronsson Nyström från Malmö deltar för första gången i vinskörden. Foto: Lena Karlsson

Vinodlingen i Flädie startade 2007 och har 9000 vinstockar fördelade på en 2, 5 hektar stor yta. Med tiden har vinerna väckt intresse långt utanför Bjärred och Skåne.

Nyligen har ett av deras vita viner Aniara fått goda recensioner av vinskribenter i Norge.

– Det känns jätteskoj. Först att vi vann upphandlingen med norska Vinmonopolet och sedan att vinet fick så bra recensioner när det släpptes.

På senare tid har särsklit hotel. och restauranger i Stockholm blivit intresserad av Flädie mat- och vingårds viner.

– Det har inte varit helt självklart eftersom inte så många vet var Flädie och Bjärred ligger, men det är där som vi har ökat mest.

Förutom Flädie mat- och vingård ingår Restaurang Bjärreds Saltsjöbad längst ut på Långa bryggan och restaurang Kulturen i Lund i Flädiegruppen.

Publicerad 29 September 2019 00:00