Charlie Ljunggren, Christian Almström, Margareta Thulin och Marie Nilsson.

Charlie Ljunggren, Christian Almström, Margareta Thulin och Marie Nilsson. Foto: Lena Karlsson

Nu är den tre kilometer långa halsduken klar

De har stickat sig från Lomma till Bjärred

LOMMA/BJÄRRED.

Efter fyra års intensivt handarbete är den nu äntligen klar –halsduken som är lika lång som sträckan mellan Lomma och Bjärred.

Av
Lena Karlsson

– Vi startade detta projekt för att vi ville göra någonting som knyter samman den södra delen av kommunen med den norra, säger initiativtagaren Marie Nilsson.

När projektet drog igång påsken 2015 var tanken att halsduken fysiskt skulle bindas upp längs Södra Västkustvägen mellan skyltarna in till Lomma och Bjärred. Men det visade sig vara svårt att realisera.

– Jag hade en vision om att alla barn i kommunen skulle stå längs halsduken på vägen, men det visade sig att det inte gick eftersom det skulle krävas tillstånd av fastighetsägare och speciella försäkringar för barnen.

Margareta Thulin, Charlie Ljunggren, Christian Almström och Marie Nilsson.

Margareta Thulin, Charlie Ljunggren, Christian Almström och Marie Nilsson. Foto: Lena Karlsson

Men grundtanken med stickandet av den 3082 meter långa halsduken, som alltså är lika lång som sträckan mellan de två orterna, finns kvar.

– Förutom att knyta samman de två kommundelarna ville vi skänka till något välgörande ändamål. Den ambitionen kvarstår.

Den gigantiska halsduken visas första gången som en del av Kulturfest Lomma Bjärred 2019 på biblioteken i de två orterna. Därefter kommer den att säljas i olika längder på bland annat Julrundan andra advent.

Charlie Ljunggren, Christian Almström, Margareta Thulin och Marie Nilsson.

Charlie Ljunggren, Christian Almström, Margareta Thulin och Marie Nilsson. Foto: Lena Karlsson

Projektet med att sticka den drygt tre kilometer långa halsduken har engagerat företrädesvis äldre kvinnor i både Lomma och Bjärred. Det har funnits ett troget gäng på cirka 15 personer.

– Många har tyckt om att ha någonting att göra med händerna framför teven, och gillar tanken att ha ett mål med sitt handarbete, säger Margareta Thulin på Trivselpunkten på Havsblick som haft koll på räkningen.

En av dem som bidragit till arbetet är Marie Nilssons svärmor.

– Hon stickade tills hon var över 100 år och fick för ont i händerna. Tyvärr avled hon vid 101 års ålder innan halsduken blev klar. Det är lite synd tycker jag. Men hennes stickade verk finns kvar.

Under projektets gång kunde det komma in stora balar med garn. Nu har Lomma event som håller i projektet istället stora rullar med stickade halsdukar i olika storlekar.

En del är så långa som 50 meter medan andra är mer behändiga på en eller två meter långa.

– Det arbete som har lagts ner motsvarar cirka 20 000 timmar. Det blir en hel del om man omsätter det i timpenning, säger Charlie Ljunggren.

Publicerad 27 September 2019 00:00