Caroline Malmberg på kvällspromed ner mot havet tillsammans med en boende.

Caroline Malmberg på kvällspromed ner mot havet tillsammans med en boende. Foto: privat

Hon brinner för att de äldre ska få leva livet

Nu är hon nominerad till Aftonbladets Svenska hjältar

ÅKARP.

”Jag trodde först att det var ett skämt när de ringde upp. Jag gör ju bara mitt jobb”, säger Caroline Malmberg som jobbar som aktivitetssamordnare på Harakärrsgårdens äldreboende.

Av
Lena Karlsson

Vem som har nominerat henne till Svenska hjältar vet hon inte, förutom att det är en anhörig. Men att hon brinner för det hon gör är uppenbart.

– Vi försöker se utanför boxen och göra mer än de aktiviteter som vi annars gör. Även den som är dement ska få fortsätta att leva livet.

En solig förmiddag på Snogeholmssjön.

En solig förmiddag på Snogeholmssjön. Foto: privat

För att möjliggöra detta utgår hon och hennes kollegor från individens behov.

– Vårt motto är att de ska få fortsätta att vara sig själva. De ska kunna fortsätta ägna sig åt sina hobbies och känna att de är en del av ett sammanhang.

Caroline Malmberg är undersköterska och har arbetat inom demensvården i 27 år. Det är en bidragande orsak till att hon gör lite utöver det vanliga.

– I och med att jag har den erfarenheten vågar jag lite mer. Jag kan känna av vad som passar.

De senaste fyra åren har hon arbetat som aktivitetssamordnare på Harakärrsgården. Under den tiden har de som bor på demensavdelningarna och på korttidsboendet fått möjlighet att åka på semester.

De första två åren åkte de till ett sommarkollo i Båstad. De senaste två somrarna har de styrt kosan mot Snogeholms strövområde.

– Vi utgår från vad de boende själva vill göra. De två första åren fanns det ett intresse för att havet och stranden. De senaste två somrarna har intresset varit inriktat på fiske, camping, båt och skogen.

En lång cykelstund på tu man hand.

En lång cykelstund på tu man hand. Foto:privat

I Snogeholm har de boende fått bo i två stugor. Av de cirka 35 som bor på de berörda avdelningarna i på boendet i Åkarp har i år cirka 25 kunna åka på semester i sommar.

– Det är olika hur länge man stannar. En del åkte bara över dagen, medan andra stannade en hel vecka.

För att det ska bli bra menar Caroline att de anhöriga måste vara involverade. Några har till och med själva följt med på semestern.

– Vi hade till exempel ett par som semestrade tillsammans nu i sommar. Det var väldigt uppskattat, för de hade inte kunnat åka på semester tillsammans på flera år.

Dans till klassiska toner i Alnarpsparken.

Dans till klassiska toner i Alnarpsparken. Foto: privat

Aktiviteter för dementa är enligt Caroline Malmberg viktigt. Men för bara några år sedan fans det en annan inställning.

– Tidigare trodde man att det var viktigt att ha det lugnt omkring de som är dement. Men så är det inte längre. Man behöver inte vara i en bubbla. Så vi gör väldigt mycket. Ibland är det det lilla i vardagen som spelar en stor roll.

Publicerad 15 September 2019 00:00