Kulturchef Michael Tsiparis och kultursamordnare Mattias Larsson vid skatebanan i Fladängsparken där det blir allt från aktiviteter till uppvisningar.

Kulturchef Michael Tsiparis och kultursamordnare Mattias Larsson vid skatebanan i Fladängsparken där det blir allt från aktiviteter till uppvisningar. Foto: Lena karlsson

Dags för årets kulturfest – nu inte bara i Lomma

"Det ska finnas någonting för alla"

LOMMA.

Allt från opera och historia till parkour och worshops, och detta i både Bjärred, Lomma, Borgeby och Alnarp. Nu är programmet för årets kulturfest klart. "Det ska finnas något för alla", säger kultursamordnare Mattias Larsson.

Av
Lena Karlsson

Årets kulturfest som är den andra i ordningen har sammanlagt 69 programpunkter på 29 olika plaster i kommunen. Nytt för i år är att festligheterna är spridda över hela kommunen, inte bara i Lomma som förra året.

– När vi drog igång detta för första gången förra året valde vi att koncentrera oss till Lomma. Men redan då var tanken att utöka till hela kommunen nästa år, säger kommunens kultur- och fritidschef Michael Tsiparis.

Några svårigheter att hitta föreningar och kulturella uttryck i kommunen har arrangörerna inte haft.

– Vi har ett väldigt rikt kulturliv här i kommunen. Nästa år hoppas vi på att ännu fler föreningar vill vara med.

I Bjärred kommer många aktiviteter centreras till Bjärehovskolan, Stationen och den nya parkourparken.

– Vi ha även bjudit in kommersiella aktörer som restauranger och gallerier i Alnarp och Borgeby.

Ett annat nytt inslag för i år är att kommunen har köpt in vissa programpunkter. Ett exempel på det är Gunnar Wettergren, känd som expert i Fråga Lund och som vinnare av På Spåret på teve.

– I Slättängshallen berättar han om skånsk historia utifrån ett lokal perspektiv i Lomma, säger Mattias Larsson.

Trots att årets kulturfest utspelar sig på flera olika platser i kommunen är den upplagd så att man ska kunna åka runt och titta på alla programpunkterna.

– Men det är mycket som pågår hela dagen.. Vi har valt att inrikta oss på att ha en hel del aktiviteter som man kan prova på.

En annan nyhet för i år är att kommunens kulturstipendium kommer att delas ut på kulturfesten den 12 oktober. Detta istället för som tidigare i anslutning till årets sista kommunfullmäktige.

I år har fem personer sökt stipendiet som är på 20 000 kronor. Men det kan också delas mellan två personer. Då får stipendiaterna 15 000 kronor var. Vem som kommer får det vill kulturchefen inte avslöja.

– Men jag kan säga att vi har väldigt spännande sökande i år, säger Michael Tsiparis.

Läs programmet för Kulturfesten Bjärred Lomma på lomma.se/kulturfest

Publicerad 13 September 2019 10:09