Arthur Nilsson visar hur en wallrun går till.

Arthur Nilsson visar hur en wallrun går till. Foto: John Nordh

VIDEO: Full fart och höga hopp i parkourparken

"Jag är här flera dagar i veckan"

BJÄRRED.

Monkey vault, wallrun och turn vault. Det är namnen på några trick som går att utföra i den nya parkourparken i Bjärred som redan används flitigt bland barn och ungdomar. Förhoppningen är nu att även fler vuxna ska hitta dit.

Av
John Nordh

Parkourparken invigdes den 25 augusti och har redan blivit populär. Under Lokaltidningens besök är flera barn på plats. De hoppar över murar, springer på väggar och svingar sig mellan olika räcken. Några av barnen lyckas också göra volter från en studsmatta i marken.

Arthur Nilsson, Finn Nilsson, Oskar Nilsson Malmqvist och Otto Malmqvist har alla tränat parkour med Bjerreds Gymnastikförening i flera år. De har längtat efter den nya parken.

– Den är bra. Man kan lära sig många olika saker här och bli bättre, säger Finn och får medhåll av storebror Arthur.

– Jag har längtat efter parken och nu är jag här flera dagar i veckan, säger han.

Syskonen Otto och Oskar är också glada över den nya parken. Roligast är att göra volter på studsmattan, tycker Otto.

– Det är också kul att springa runt i parken, säger han.

– Parken är tillgänglig för alla och jag tycker det är bra att alla kan använda den, fortsätter Oskar.

Bjerreds Gymnastikförening, som sedan 2013 också sysslar med parkourträning, har tillsammans med Lomma kommun arbetat för att få till en park sedan 2015. Några av föreningens 70 parkour-utövande barn och ungdomar har fått vara delaktiga i utformningen av parken.

– Vi hade en workshop tillsammans med arkitekten där barnen fick tycka till om designen. Med hjälp av byggklossar fick de illustrera sina önskemål och flera av dem känner nu igen elementen i parken efter vad de byggde med klossarna. Det är roligt tycker de, berättar Stina Nilsson, ledare i Bjerreds GF.

Medlemmar och ledare i föreningen är nu glada över att parken är på plats eftersom den betyder mycket för föreningens verksamhet. Parkour utövas bäst utomhus och nu finns det en bra plats för föreningen att vara på.

– Parken ger oss mycket bättre möjligheter att träna än tidigare då vi fick hitta olika platser när vi inte kunde vara inomhus i Bjärehovhallen. Den bjuder in till mycket varierad träning på en liten yta och passar därför alla, säger Stina Nilsson.

Den gagnar inte bara föreningens medlemmar, tycker Sara Ellis Nilsson, parkouransvarig i Bjerreds GF. Alla i Bjärred kan komma dit och ha kul.

– Den är ju öppen för alla, även anda parkourföreningar, och genom spontanidrott kan man locka de som annars kanske inte sysslar med något på fritiden, säger hon.

– Vi hoppas att även vuxna ska hitta hit. Är man inte intresserad av parkour så går det lika bra att använda parken för styrketräning. Det gäller bara att vara lite kreativ, fortsätter Stina Nilsson.

Från vänster: Finn Nilsson, Sara Ellis Nilsson, Otto Malmqvist, Stina Nilsson, Oskar Nilsson Malmqvist och Arthur Nilsson.

Från vänster: Finn Nilsson, Sara Ellis Nilsson, Otto Malmqvist, Stina Nilsson, Oskar Nilsson Malmqvist och Arthur Nilsson. Foto: John Nordh

Oskar tar sig smidigt fram över hinderna i parken.

Oskar tar sig smidigt fram över hinderna i parken. Foto: John Nordh

Otto, Finn, Oskar och Arthur är alla glada över den nya parken.

Otto, Finn, Oskar och Arthur är alla glada över den nya parken. Foto: John Nordh

Publicerad 05 September 2019 08:46