Anne-Li Sävstrand har många olika sorters glas att välja mellan.

Anne-Li Sävstrand har många olika sorters glas att välja mellan. Foto: Lena Karlsson

Glaskonstnär utvald av Romelegårdens jury

"Det är en fjäder i hatten"

BJÄRRED/VEBERÖD.

Glaskonstnär Anne-Lie Sävström har blivit utvald att visa sin konst i Romelegårdens konsthall. Det är första gången hon deltar i en jurybedömd utställning.

Av
Lena Karlsson

– Det känns speciellt att ha blivit utvald av en jury. Det är en fjäder i hatten, säger hon när vi ses i ateljén i Bjärred.

Det som tidigare var dotterns rum har förvandlats till Anne-Lie Sävstrands arbetsrum med allt från glasskivor i olika färger, metalltrådar, lödkolvar och en stor brännugn.

Anne-Lia Sävström arbetar både med glasfusing och Tiffany.

Anne-Lia Sävström arbetar både med glasfusing och Tiffany. Foto: Lena Karlsson

Där visas också exempel på vad hon har gjort under de sju år som hon arbetat med glaskonst. Där finns ett cykelhjul med glas i olika färger mellan ekrarna, hennes första verk i glasfusing, och det som hon är inriktad på just nu, nämligen kvinnotorson gjorda i Tiffanyteknik.

– Jag gillar torson och Tiffany. Men till skillnad från vanlig Tiffany i lampor och fönsterglas så har jag mellanrum mellan glasbitarna. Så det är lite unikt.

När Anne-Lie Sävstrand gör sina kvinnotorson i Tiffanyglas använder hon sig av den torso som hon hade när hon sydde kläder till sig själv i tonåren.

När Anne-Lie Sävstrand gör sina kvinnotorson i Tiffanyglas använder hon sig av den torso som hon hade när hon sydde kläder till sig själv i tonåren. Foto: Lena Karlsson

Dessutom namnger hon sina torson med kvinnonamn efter bokstäverna i alfabetet. Hon började med ett namn på A och har nu kommit till F.

– Jag har inte bestämt mig än om hon ska heta Fredrika eller Felicia. Men de två torson som jag visar på Romelegården heter Elin och Bianca. Mönstret till Elin är blommigt och Biancas är rutigt.

När hon gör sina verk använder hon sig av en torso som hon brukade ha som modell när hon sydde kläder till sig själv som ung.

– Men den är alldeles för liten för mig idag, skrattar hon.

Anne-Lie Sävström är en av de 78 som blivit antagna av 156 sökande till den jurybedömda utställningen i Romelegårdens konsthall i Veberöd .

– När jag sökte trodde jag att jag skulle få söka några gånger innan jag kom med, men jag blev utvald första gången. Det känns kul.

Hon har även sökt in till två andra jurybedömda utställningar, en på Galleri Hultman i Åstorp och Hösterlensalongen på Gyllengården.

Konstutställningen på Romelegården har vernissage den 31 augusti och varar till den 8 september.

Publicerad 30 August 2019 10:32