Vi som kommit visas på Lomma bibliotek.

Vi som kommit visas på Lomma bibliotek. Foto: Kola Productions/@FöreningenVi/Lomma kommun

Egna porträtt skrapar på ytan under etiketterna

Producent: "Vissa berättelser sitter fortfarande fast"

LOMMA.

I september kommer en vandringsutställning på besök i Lomma bibliotek. Den består av porträtt där de avbildade själva står för fotograferandet.

Av
Lena Karlsson

– Vi lånade ut några systemkameror till några familjer som själva fick ta bilder av sig själva och sin vardag, förklarar Corina Glijnis-Noom på Kola Productions som varit med om att ta fram utställningen.

Syftet med "Vi som kommit" är framför allt att göra besökarna medvetna och komma bort från att sätta etiketter på människor.

– Folk kan vara rädda för andra kulturer. Om vi bara lyckas få en person per utställning att vända åsikt, vilket har hänt, är det en stor vinst för oss.

Syftet med Projekt Vi är att visa vad som finns bakom etiketter som "flyktingar", "invandrare" och "utlänningar". Under etiketten kan det dölja sig historier, öden, längtan efter fred och trygghet.

De fotografiska porträtten togs år 2017 av människor som nyligen kommit till Sverige.

– Det har varit en emotionell roller coaster även för oss som arbetat med projektet. Vissa berättelser sitter fortfarande fast, säger Corina Glijnis-Noom.

Utställningen pågår fram till den 26 september på Lomma Bibliotek. Vernissage hålls på lördag den 31 augusti mellan klockan 13 och 15.

Publicerad 30 August 2019 00:00