Jeanette Wittgren har fått uppleva ännu en sommar med hög biltraifik i Lomma hamn.

Jeanette Wittgren har fått uppleva ännu en sommar med hög biltraifik i Lomma hamn. Foto: Lena Karlsson/privat

Trafikkaoset i hamnen har fortsatt i sommar: ”Inte en lugn stund”

Boende är fortsatt missnöjda med situationen

LOMMA.

Som Lokaltidningen tidigare skrivit om uppstår det så fort det blir fint väder ofta trafikkaos i Lomma hamn. Trots att kommunen gjort insatser har situationen i år varit värre för de som bor på smågatorna i området.

Av
Lena Karlsson

För att minska trafiken under sommaren togs parkeringsplatserna på Kajgatan och Tullhustorget bort. Det gjorde det mer framkomligt på Kajgatan.

– Så för dom som bor där har det blivit bättre, men för oss andra som bor längre in i området har det blivit sämre i år. Men det handlar inte om enstaka gator, utan kommunen måste se till hela området, säger Jeanette Wittgren.

Trots att både polis- och parkeringsövervakning satts in i området har det enligt Jeanette Wittgren inte hjälpt.

– Orsaken till att det blivit värre för oss som bor inne i området är att allt fler kör omkring på gatorna här för att leta efter en parkeringsplats.

Hon och hennes man har bott i området i 14 år. Problemen startade för sju år sedan.

– Vi har inte haft en lugn dag här på hela sommaren. Vid soliga dagar har det stått 150 bilar utanför vår mur. Dessutom kör folk som galningar trots att det är gångfartasområde.

Boende i Lomma hamnområdet har länge påtalat problemen för kommunen.

– Det är förfärligt här vid varma dagar. Folk flyttar härifrån på grund av det. Det funderar vi också på om vi ska göra.

Saken blev inte bättre av att det nyligen skedde en olycka på Hamntorget utanför biblioteket där en flicka blev påkörd.

– Vi är många som blev upprörda över det. Det är inte klokt att det ska behöva hända en allvarlig olycka innan någon gör någonting åt situationen.

Hon vittnar om att det finns många föräldrar som väljer att inte cykla i området med sina barn.

– Och de som bor med barn i området låter inte barnen gå till lekplatsen själv. Det gäller även de som bara har fem meter till lekplatsen. Det är helt enkelt inte tryggt för dem att gå dit.

Utöver att området är otryggt på grund av trafiken påtalar hon även en annan viktig aspekt.

– Om det händer någonting allvarligt så kommer inte räddningstjänsten eller ambulans fram till olycksplatsen om det står bilar parkerade över allt.

Jeanette Wittgren menar att det är utformningen av området med raka vägar som inbjuder bilisterna till att köra för fort. En åtgärd som de boende har föreslagit i sin kommunikation med kommunen är att förbjuda biltrafik utöver de boende, deras gäster och handikapparkeringar.

– Som det är nu märker man inte att det är ett gångfartsområde. Därför borde kommunen bygga om det så att man förstår att det är ett gångfartsområde med hinder. Så är det på många andra platser i landet, och det fungerar hur bra som helst.

I sommar var det ett tag så många bilar längs Strandvägen att några boende kände sig nödgade att ringa polisen.

– Parkeringsvakterna har varit här lite då och då, men många struntar i att de får böter. De vill bara ha någonstans att ställa bilen.

Det tycker Jeanette Wittgren de kan göra vid de badparkeringar som finns utanför området.

– Man kan ha det som i Barsebäck till exempel. Där ställer man bilen för att sen promenera ner mot havet.

Publicerad 29 August 2019 09:52