Marie Nilsson har tagit över rollen som president efter Stefan Knutsson.

Marie Nilsson har tagit över rollen som president efter Stefan Knutsson. Foto: Juris Neret

"Många tror att vi är en herrklubb för äldre män"

Rotarys nya kvinnliga president vill öppna upp

LOMMA.

Marie Nilsson är en välkänd profil inom det lokala näringslivet i Lomma. Nu kan hon lägga ytterligare ett uppdrag på sin meritlista.

Av
Lena Karlsson

Hon driver företaget Utvecklingsbyrån och har varit med om att starta Närodlat företagande. Hon är ordförande i centrumföreningen Lommastråket, vice ordförande i Företagarna Öresund, styrelseledamot i Lomma företagsgrupp, i marknadsföreningen i Malmö och i Leader Lundaland.

Och nu i somras blev hon vald till president i Rotary Lomma-Bjärred. Men utnämningen var ingenting som direkt förvånade henne.

– Vi har en särskilt gång inom styrelsearbetet där jag har gått igenom olika faser för att växa in i rollen som president. Så det kom inte som en blixt från en klar himmel för mig, utan jag har vetat om det en tid.

Varje president har sin egen prägel. För Marie Nilssons del handlar det mycket om att öppna upp och berätta för allmänheten om vad Rotary egentligen gör.

– Många tror fortfarande att vi enbart är en herrklubb för äldre män. Så kanske det fortfarande är i andra klubbar men inte här hos oss.

En sak som hon nämner att den lokala klubben gör för att synliggöra arbetet utåt är Lomma hinderlopp som de arrangerat under Lommafesten.

– Där tror jag att allt fler fått upp ögonen för vad vi gör, att vi ger medel till människor som behöver det mest.

Marie Nilsson är inte den första kvinnan som väljs till president i Rotary Lomma-Bjärred. Men antalet kvinnor i den lokala klubben är trots allt betydligt mindre än antalet män. Av sammanlagt 47 medlemmar är cirka åtta kvinnor.

Du har ju en hel del uppdrag redan. Kan det inte bli för mycket?

– Eftersom jag har byggt upp ett stort nätverk redan tror jag tvärtom att det är en fördel. Jag brinner ju för det lokala näringslivet, säger Marie Nilsson.

Publicerad 22 August 2019 00:00