Nuvarade Burlövsbadet kommer att stå kvar tills det nya är klart.

Nuvarade Burlövsbadet kommer att stå kvar tills det nya är klart. Foto: Lena Karlsson/arkiv

De ska bygga det nya Burlövsbadet

Det gamla rivs först när det nya öppnat

BURLÖV.

Nu är det klart vem som ska bygga det nya Burlövsbadet. Företaget har redan flera badhus i Skåne på sin meritlista.

Av
Lena Karlsson

Det är NCC som tillsammans med kommunen ska bygga det nya badet. Dealen är upplagd som ett så kallat partneringssamarbete med gemensamma mål och budget.

– Det nya badet blir en mycket viktig del av attraktiva Burlöv och utvecklingen av Kronetorpsstaden som nu växer fram mellan Arlöv och Åkarp. Järnvägsutbyggnaden Lund-Arlöv, fyra spår med Burlövs nya station ger utmärkta pendlingsmöjligheter till och från området inklusive Burlövs nya bad, säger Lars-Åke Ståhl, kommundirektör i Burlövs kommun i ett pressmeddelande.

Skiss över nya Burlövsbadet.

Skiss över nya Burlövsbadet. Illustration: Liljewall arkitekter (beskuren)

Det nya badhuset ska börja byggas i slutet av året bredvid det nuvarande. Det innebär att det gamla badhuset kommer vara öppet under hela byggtiden och rivs först när det nya är klart.

Det är inte första gången som NCC bygger badhus. På företagets meritlista står bland annat Ystad badhus, Sjöbo simanläggning och Hylliebadet i Skåne.

– Genom vår badhusgrupp delar vi erfarenheter mellan projekten. Det gör att vi kan utveckla och bygga nya Burlövsbadet så det blir miljömässigt och tekniskt hållbart för både besökare och kommunen, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden, i pressmeddelandet.

I det nya badhuset som ska kunna ta emot 200 000 besökare per år kommer det att finnas en 50-metersbssäng som kan delas av i två 25-metersbassänger. Utöver det ska det rymma en undervisningsbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten och en barnbassäng.

På andra våningen planeras ett gym. Där ska även kommunens simklubb få egna lokaler i anslutning till badpersonalens utrymmen.

Nya Burlövsbadet beräknas vara klart i början av 2022. Kostnaden är 290 miljoner kronor.

LÄS MER:

"Här ska det nya Burlövsbadet ligga"

Publicerad 16 August 2019 10:25