Nya Fixaren Miljan Andric tar över efter Bo Kvist.

Nya Fixaren Miljan Andric tar över efter Bo Kvist. Foto: Lena Karlsson

Här är kommunens nya fixare

Tar över efter Bo Kvist som går i pension

LOMMA.

I tio år har Bo Kvist varit kommunens fixare för äldre. Nu när han går i pension tar Miljan Andric över. "Det blir stora skor att fylla", säger den nya Fixaren.

Av
Lena Karlsson

Det var år 2009 som Bo Kvist tog över tjänsten efter en vän som blivit sjuk. Nu exakt tio år senare är det dags för honom att lämna över stafettpinnen.

Vad har varit det bästa med ditt jobb?

– Det är att hjälpa till med småsaker som kan göra stor skillnad för de äldre i vardagen. Jag har hjälpt till med allt möjligt från att byta glödlampor till att flytta undan möbler så att den som får en rullator kan ta sig fram.

– Jag blir glad när andra blir glada av min hjälp, säger Miljan Andric som blir den nya Fixaren efter Bo Kvist.

– Jag blir glad när andra blir glada av min hjälp, säger Miljan Andric som blir den nya Fixaren efter Bo Kvist.

Med åren har det blivit allt färre glödlampsbyten, men desto mer teknisk hjälp med datorer, teve och mobiltelefoner.

– Många gånger har jag fått hjälpa till att ringa support. Vissa har allting via bredbandet så om det inte funkar blir man helt isolerad.

Andra saker som han har hjälpt till med genom åren är att rensa luddfilter i torktumlaren, rensa avloppet, byta proppar och ta fram och lägga tillbaka julpynt.

– Det är också förebyggande av fallolyckor. Jag klättrar istället för dem, men det kan som äldre också vara svårt att böja sig ner för långt ner mot golvet.

Fixaren hjälper till med allt möjligt där det behövs. Men det finns vissa saker som han inte gör.

– Jag gör inga städ- eller byggjobb. Inte heller snöskottning ingår i arbetsbeskrivningen. Men ibland kan jag behöva göra en insats utöver det vanliga. Men då måste det först godkännas av min chef.

Nu när det är dags att lämna över till Miljan Andric tycker han att det är viktigt att det synliggörs. För när han själv tog över tjänsten för tio år sedan utgav sig bedragare för att vara Fixaren.

– Det var en kvinna som ringde på hos äldre och sa att hon kom från hemtjänsten för att presentera den nya Fixaren. Men det var inte jag utan bedragare. Vi vill inte att samma sak ska hända nu igen, säger Bo Kvist.

Den nya Fixaren Miljan Andric, som efter att ha gått bredvid i två veckor tar över efter Bo Kvist den 1 september, har tidigare jobbat inom kommunen i fyra år. Detta som etableringshandledare på ett stödboende för ensamkommande flyktingar.

År 1992 kom han själv som 14-åring till Uppsala på flykt från kriget i Bosnien. Nu bor han i ett radhus i Arlöv med sin fru och två barn. På fritiden spelar han både tennis och fotboll.

Hur ser du på ditt nya jobb?

– Den röda tråden i mitt arbete där och som Fixaren är att jag hjälper andra människor. Jag var lite av en fixare även på stödboendet. Skillnaden är att det nu är äldre istället för ungdomar. Det här blir ett nytt kapitel i mitt liv. Det är både lite pirrigt och spännande, säger Miljan Andric.

Publicerad 15 August 2019 00:00