Hundinstruktör Amanda Sjöland och etologen Emma Almquist menar att betraffning är en förlegad metod, och arbetar istället med belöning och uppmuntran. Här med hundarna Zickan och Ossi.

Hundinstruktör Amanda Sjöland och etologen Emma Almquist menar att betraffning är en förlegad metod, och arbetar istället med belöning och uppmuntran. Här med hundarna Zickan och Ossi. Foto: Lena Karlsson

Här kan stressade vovvar varva ner

Etolog: ”Vi ställer allt högre krav på våra hundar idag”

LOMMA.

Det började med en kontakt på Facebook för cirka två år sedan. Nu är de både kollegor och goda vänner.

Av
Lena Karlsson

– Sedan jag utbildade mig till hundmassör har jag alltid velat samarbeta med någon som jobbar med beteendeutredningar. Så jag tog kontakt med Emma och frågade om hon ville träffas, säger Amanda Sjöland.

Amanda Sjöland, Zickan, Emma Almquist och Ossi är alla goda vänner.

Amanda Sjöland, Zickan, Emma Almquist och Ossi är alla goda vänner. Foto: Lena Karlsson

Nu håller både hon och Emma Almquist kurser i en lokal vid Zoogiganten i Lomma. Amanda och Emma möter ofta hundar som inte mår så bra.

– Idag finns det många hundar som har stressrelaterade symptom, är beröringskänsliga eller lider av posttraumatisk stress, säger Amanda.

Emma är utbildad etolog och arbetar med att utreda hundens beteende. Sedan kan hon skicka vidare till Amanda som utöver att vara hundinstruktör också är hundmassör.

– Vad det är som gör att en hund har ett speciellt beteende är inte alltid så lätt att avgöra. Det viktiga är att hitta de bakomliggande orsakerna, säger Emma.

Precis som hos oss människor kan ett fysiskt problem leda till ett psykiskt, och tvärtom.

– En period när jag pluggade 150 procent var jag väldigt stressad. Det satte sig även fysiskt i kroppen. På liknande sätt är det med hundarna.

Hundmassör Amanda Sjöland och etolog Emma Almquist med hundarna Zickan och Ossi.

Hundmassör Amanda Sjöland och etolog Emma Almquist med hundarna Zickan och Ossi. Foto: Lena Karlsson

Mår hundar sämre idag eller uppmärksammas det mer nu?

– Både och. Vi ställer allt högre krav på våra hundar i dagens tättbebyggda samhälle. Smala gångvägar gör till exempel att hundarna måste möta varandra rakt framifrån. Det är helt emot deras naturliga beteende, säger Emma.

Både hon och Amanda vänder sig mot aktörer i branschen som använder sig av ålderdomliga metoder som många gånger innebär ett bryskt handlag med hunden.

– I år var det 40 år sedan som barnaga avskaffades. Men det är fortfarande tillåtet att ta hårt i hundar och skrämma dem till lydnad. Det finns dock inget belägg för att sådana metoder behövs. Även om det kanske hjälper för stunden mår inte hunden bra av det i längden. Vetenskapligt grundad träning är belöningsbaserad, säger Emma.

– Många är rädda att hunden ska ta över i familjen om man inte hanterar dem hårt. Men det finns inga belägg det. Istället formar vi beteende genom att göra det lätt för hunden att göra rätt, säger Amanda.

De vänder sig också emot de råd om hur man ska hantera en hund som förmedlas via media.

– Det är ofta häftiga quick-fix som visas upp. Men det innebär oftast att ett problem byts bort mot ett annat när man inte hittat grundorsaken, säger Amanda.

Amanda Sjöland arbetar med belöning till Zickan, inte betraffning.

Amanda Sjöland arbetar med belöning till Zickan, inte betraffning. Foto: Lena Karlsson

Hon är uppvuxen med både hund och häst i Staffanstorp. Där har hon under fyra års tid, utöver sitt arbete som hundinstruktör och hundmassör, ägnat sig åt hundrastning. Nu har hon flyttat till Burlöv där hon bor med sin sambo och hunden Zickan som är en welsh springer spaniel.

– Ett problem inom hundbranschen är att vem som helst kan kalla sig expert utan att ha någon utbildning. Men det kan vara skadligt för hunden.

– Ja, det kan räcka med att man har haft hundar en längre tid för att kalla sig expert, säger Emma.

Hon är uppvuxen i Lund i en familj utan djur. Efter att som barn ha blivit jagad av en hund i Skrylle undvek hon länge hundar.

– Men så började jag på ett fritidshem med djur. Idag har jag två kaniner, tre tama möss och hunden Ossi som är av rasen nederlandse kooikerhondje.

Själva månar både Amanda och Emma om att hålla sig uppdaterade om de nya rönen genom att ständigt fortbilda sig. De är också aktiva i branschorganisationen Sveriges Hundföretagare som bland annat har så kallad H-märkning, en kvalitetsstämpel som syftar till ett etiskt förhållningssätt för aktörer inom hundbranschen.

Publicerad 09 August 2019 09:58