Eva Wrede är nu klar med sin kulturhistoriska bok om Alnarp.

Eva Wrede är nu klar med sin kulturhistoriska bok om Alnarp. Foto: arkiv/Lena Karlsson

”Det blev en grönare bok än jag hade tänkt”

Lommaförfattaren Eva Wrede är klar med sin bok om Alnarps historia

ALNARP.

Alnarp - den gröna ön heter Lommabon och författaren Eva Wredes nya bok. Men den hade egentligen lika gärna kunnat heta Lommas gröna guld, säger hon.

Av
Lena Karlsson

Denna artikel är en återpublicering.

– Alnarp är egentligen mycket mer känt utanför än i Lomma. Det är också huvudanledningen till att jag ville skriva boken.

Från början hade hon tänkt att det skulle vara en enbart kulturhistorisk bok om Alnarp. Men under arbetets gång ändrades fokus till att även innesluta det gröna.

– Det blev en mycket grönare bok än jag hade tänkt från början. Så det blev dels en historisk bok och en om trädgårdsmänniskan. Det gick inte att motstå.

En karta över Alnarpsområdet i akvarell är en av de saker som tillkommit under arbetets gång.

En karta över Alnarpsområdet i akvarell är en av de saker som tillkommit under arbetets gång. Illustration: Lisa Johansson (bilden är beskuren)

I tillblivelsen av boken har hon pratat med många människor. Utöver Alnarpsparkens chef har hon fått veta mycket om hur det var en gång i tiden.

– Något som man inte tänker så mycket på idag är att det varit full av djur här innan. Ända fram till 1950-talet var det ett full fungerande lantbruk med 1 000 arbetshästar, kor, får och grisar.

En annan sak som slog henne under arbetet med boken är hur annorlunda det har varit.

– Här har inte endast varit ett lantbruksinstitut som utvecklats till ett lantbruksuniversitet. En gång i tiden var det en mer utvecklad by dit människor kom för att handla men också för att dansa.

För utöver trädgårdshandel har det funnits handel med mejeriprodukter, men också en dansbana dit folk kom för att roa sig.

– Här har tillverkats mejeriprodukter som smör, mjölk men också glass. Alnarp har dessutom haft en egen en ostbutik. Det var en fungerande gård som människor fortfarande minns.

En drivkraft för att skriva boken har vart att Eva Wrede velat ta tillvara på just de berättelser som än idag finns om platsen.

– Det är ett historiskt arv som jag vill förvalta. Det gäller att passa på innan det försvinner.

Men Alnarp - den gröna ön blev nu inte enbart en kulturhistorisk utan också en berättelse om det gröna. Mycket av det tillskriver hon bokens fotograf Emma Larsson, som även arbetar som fotograf på Sydsvenska Dagbladet.

– Hon har fotograferat Alnarp under alla årets växlingar. Det kombineras med mina dagboksanteckningar i form av reflektioner och skildringar av Alnarp.

"Det var fullt med djur här innan"

Boken innehåller över 200 historiska och nutida fotografier. Men den har även ett annat inslag som kommit till efter hand. I slutet finns nämligen en karta i form av en illustration gjord i akvarell som man kan veckla ut.

– Tanken är att man själv ska kunna gå ut och ta en promenad och se vad som händer under vägen. Där kan man till exempel följa med och se en äkta kastanj eller var näsduksträdet står i parken.

Parallellt med Alnarp - den gröna ön har Eva Wrede i vår gett ut boken Tågsemester. Tidigare har hon gett ut Boken om Strandvägen som skildrar hur Lomma som ort växte fram längs vägen. I framtiden skulle hon på liknande sätt vilja skriva en bok om livet längs järnvägen.

Publicerad 29 July 2019 00:00