Tommy Jonason.

Tommy Jonason. Foto: privat

Spionförfattare avslöjar detaljer om avvärjt sprängdåd

Planerat attentat mot Sverige var förankrat på högsta ort

BJÄRRED.

Redan i tonåren blev Tommy Jonason fascinerad av spioner och dubbelagenter. Nu ger han ut sin tredje bok i ämnet.

Av
Lena Karlsson

Denna artikel är en återpublicering.

Den första boken Agent Tate – spionen som lurade nazityskland handlar om dansken Wulf Schmidt som 1940 blev tysk agent i Storbritannien. Men han togs till fånga och blev dubbelagent för MI5 med kodnamn Tate.

– I Storbritannien under andra världskriget gjorde man ofta tillfångatagna tyska agenter till dubbelagenter. Det var så engelsmännen senare lurade tyskarna om var landstigningen på Dagen D skulle äga rum. Tyskarna visste inte om det skulle ske vid Normandie eller Calais, förklarar Tommy Jonason.

De tre böcker om verkliga spioner som Tommy Jonason hittills har gett ut har han skrivit tillsammans med skribenten och författaren Simon Olsson. De kompletterar varandra bra.

– Det är mest jag som har gjort grovgörat och letat i arkiven, medan Simon är en väldigt bra skribent, säger Tommy Jonasson som är pensionerad läkare och docent.

Deras andra spionbok handlar om en dubbelagent med skånsk anknytning. Prästsonen Gösta Caroli, med täcknamnet Summer, kom från Billesholm. Även han började som tysk agent, men blev tillfångatagen av britterna.

– Han var den första tyska agent som släpptes ner via fallskärm i England. Olyckligtvis slog han i huvudet vid fallet vilket gjorde att han senare fick problem. Men han skrev fyra akademiska uppsatser.

"Planerades utan hänsyn till svenska offer"

Deras tredje och senaste bok, Rickmanligan - Churchills attentat mot Sverige, har ännu mer anknytning till Sverige. Om inte svensk polis hade gripit den brittiske affärsmannen Alfred Rickman den 9 april 1940 hade Oxelösunds hamn blivit utsatt för ett stort sprängdåd.

– De lyckades aldrig med sprängningen. Huvudmannen för Rickmanligan satt i fängelse i Stockholm, men så småningom gifte han sig med sin svenska fästmö i Blekinge.

Anledningen till att sprängdådet var planerat till hamnen i Oxelösund är att det därifrån skeppades järnmalm till den tyska krigsindustrin.

Boken bygger på tidigare hemligstämplade uppgifter från bland annat rättegångsprotokoll i National Archives. De visar att attentatet var förankrat på högsta ort hos dåvarande premiärminister Neville Chamberlian och hans efterträdare Winston Churchill som då var marinminister.

– Attentatet planerades utan hänsyn till Sveriges neutralitet och eventuellt svenska offer, säger Simon Olsson i ett pressutskick.

Publicerad 11 July 2019 00:00