Femnets ordförande Viia Delvéus tycker att det är spännande att leta efter kvinnor som har försvunnit i lokalhistorien.

Femnets ordförande Viia Delvéus tycker att det är spännande att leta efter kvinnor som har försvunnit i lokalhistorien. Foto: Emma Brännman

Nu ska kvinnors liv synliggöras i lokalhistorien

Femnet söker kvinnliga personligheter i Bara härad

LOMMA.

När historia skrivs är det oftast med männens liv och bravader i fokus. Det vill Femnet ändra på. Därför efterlyser de nu tips på kvinnor som har haft betydelse för historien i Bara Härad.

Av
Lena Karlsson

Denna artikel är en återpublicering.

Femnet, Lokalt resurscentrum för kvinnor, har redan tidigare gett ut boken Kvinnor på Söderslätt. Där finns cirka 200 kvinnor med.

– Nu vill vi göra samma sak i Bara härad, säger Femnets ordförande Viia Delvéus.

"Kvinnor var ju länge hindrade från att verka mer än i hemmet"

Just nu pågår letandet efter kvinnor som har gjort skillnad för fullt. Utöver Bara ingår kommunerna Staffanstorp, Lomma (bortsett från Bjärred och Borgeby), Burlöv och orterna Genarp och Lyngby i Lund kommun i Bara Härad.

– Vi letar efter både historiska och nutida kvinnor som har gjort skillnad. Det kan vara allt från en lärarinna till en politiker som har gjort skillnad.

Femnet har fått stimulansbidrag på 10 000 kronor från Hela Skåne ska leva. Förutom en bok är planen att göra en utställning.

– Vi har också tankar på att göra en kvinnokarta där vi prickar in där kvinnor har bott och verkat.

Även om projektet enbart är i uppstartsskedet har de redan hittat flera starka kvinnor. Några exempel är Charlotte Wiebull, stadsarkitekt Eva Sjölin som präglat många byggnader i Lomma och Staffanstorp, textilkonstnär Anna-Lisa Menander, politikern Inger Hoffman, Brita Kinning i Lomma och Barbro Henriksson som synliggjort kvinnohistorien på lantbruksmuseet i Alnarp.

– Det är väldigt roligt att leta och hitta kvinnor som har varit verksamma här och där.

Hur många kvinnor tror du att ni hittar?

– Minst 50 stycken, men på Söderslätt hittade vi 200, så vi vet inte riktigt än. Vi vill visa på mångfalden, men vi kommer inte att beskriva alla kvinnor lika utförligt. Ibland kan det räcka med några rader.

Tanken med boken är också att beskriva den tid kvinnorna verkade i. Det kan också röra sig om anekdoter och sägner.

Varför faller kvinnor bort när historia skrivs, tror du?

– Jag är ingen historiker så jag vet inte, men kvinnor var ju länge hindrade från att verka mer än i hemmet. När de inte var myndiga var det fadern och senare deras man som bestämde vad de fick göra. Kvinnor var länge hänvisade till att göra marktjänsten och var hårt hållna.

Varför gör ni detta?

– Vi är ett lokalt resurscenter var syfte är att stärka, lyfta fram och uppmärksamma kvinnor.

Nu hoppas Femnet på att få hjälp av allmänheten att hitta de kvinnor som har gjort skillnad.

Publicerad 09 July 2019 00:00