Delar av hundpatrullen på norra Löddesnäs är redo.

Delar av hundpatrullen på norra Löddesnäs är redo. Foto: Lena Karlsson

Våra fyrbenta vänner – en nagel i ögat på tjuvarna

Initiativtagare: "Bara när det verkligen behövs"

BJÄRRED.

Grannsamverkan är ett vanligt sätt att förebygga bostadsinbrott. Nu tar boende på norra Löddesnäs ett nytt grepp för att stävja brottsligheten.

Av
Lena Karlsson

Denna text är en återpublicering.

– Jag tänkte att vi är ju många som ändå är ute och går med hunden. Då kan vi ju samtidigt hålla koll på om det sker någonting misstänkt, säger Lars Arheden.

Det är han som tillsammans med hunden Otto dragit igång initiativet med Hundpatrullen i sitt bostadsområde norr om Mellanvägen och i Borgeby. I skrivandets stund har 35 hundägare med hundar anmält sitt intresse.

– Men här finns uppåt 70 hundägare i området så om fler är intresserade är de välkomna att kontakta mig. Vi är både pensionärer och yrkesverksamma.

Efter att Lars Arheden (M) lämnat politiken och, icke att förglömma, sitt lite udda egenpåtagna uppdrag att rensa ogräs i rondellen i Bjärred blev han ordförande för Sveriges Pensionärsförening, SPI, i Bjärred.

"Vi ska bara använda det när det verkligen behövs"

När han nu avsagt sig även det uppdraget är han engagerad i projektet seniorer i skolan och i hundpatrullen mot bostadsinbrott.

– När jag kom på idén tog jag kontakt med kommunpolisen som tyckte att det var en bra idé. Han hade hittat att det redan finns en liknande grupp i Stockholmstrakten som heter Vov.

Initiativtagare Lars Arheden med hunden Otto.

Initiativtagare Lars Arheden med hunden Otto. Foto: Lena Karlsson

Kommunpolisen är behjälpig i att organisera hundpatrullen i Bjärred. Men hjälp av appen Coyards ska hundägarna kunna kommunicera med varandra via sms.

– Men vi ska inte missbruka det, utan bara använda det när det verkligen behövs, säger Lars Arheden.

Hur menar du då?

– Om någon av oss ser någonting misstänkt på en plats kan vi skicka sms till de andra. Då kan det plötsligt bli så att flera hundägare hålla sig närheten av platsen.

Har det varit många bostadsinbrott i området?

– För några år sedan hade vi tre stycken här på min gata, men sedan dess har det varit ganska lugnt, säger Lars Arheden

En annan sak som de måste vara uppmärksamma på i sitt förebyggande arbetet av bostadsinbrott med hjälp av Hundpatrullen är risken för sjukdomar.

– Det kan röra sig om kennelsjuka, eller andra sjukdomar som vi måste vara observanta på så att de inte sprids bland hundarna. Därför tar vi hjälp av en veterinärapp.

Publicerad 03 July 2019 00:00