Per Bengtsson blir nytt oppositionsråd i Lomma den 1 september.

Per Bengtsson blir nytt oppositionsråd i Lomma den 1 september. Foto: privat

Nya oppositionsrådet siktar högt: "Jag måste ha det som mål"

I höst tar Per Bengtsson över efter Lisa Bäck

LOMMA.

Den 1 september får Lomma ett nytt socialdemokratiskt oppositionsråd. Då tar nämligen Per Bengtsson över rollen efter Lisa Bäck.

Av
Lena Karlsson

– Mitt mål är att om tre år ha gått från att vara Lommas oppositionsråd till kommunalråd. Jag vet ju förstås att det kan bli svårt i en kommun där majoriteten röstar på Moderaterna, men jag kan inte ge mig in i detta utan att ha det som mål, säger Per Bengtsson (S).

Frågan att efterträda Lisa Bäck fick han redan för tre år sedan. Men det var inte förrän nyligen som han bestämde sig för att anta utmaningen.

– Jag vill ju arbeta på politiskt, så jag kan inte tacka nej. Men det kommer att bli annorlunda för mig att arbeta politiskt på heltid.

Per Bengtsson har en bakgrund som fackligt aktiv sjuksköterska. Sedan fyra år tillbaka är han ledamot i Lommas kommunfullmäktige och socialnämnden. De senaste två åren sitter han dessutom i kommunstyrelsen.

Har du någon speciell fråga som du brinner särskilt för?

– Eftersom jag är sjuksköterska är jag särskilt engagerad i vårdfrågor. Men jag har svårt att plocka ut endast en eftersom jag brinner för flera frågor. Jag har till exempel också varit engagerad i kulturfrågor och föreningslivet.

Hur ser du på övertagandet av hemtjänsten i kommunal regi?

– Det är ett steg i rätt riktning. Men samtidigt tycker jag att man skulle ha lagt ner mycket mer resurser i samband med övergången. Det hade behövts eftersom den varit eftersatt under så lång tid.

Vad har du att säga om Lisa Bäcks gärning?

– Hon är en nära vän och en fantastisk politiker, och en bra förebild. Det är ett fantastisk jobb som hon har gjort som oppositionsråd i Lomma.

Den blivande oppositionsrådet Per Bengtsson är dock inte ute efter att "ställa sig i henne skor" som han uttrycker det. I stället går han in för att göra någonting nytt.

– I kommunpolitiska frågor tycker vi sällan olika, och jag hämtar mycket inspiration från henne. Samtidigt har vi olika perspektiv då vi är i olika skeden av livet. Jag som är 30 år yngre med barn har en förälders problem och rör mig i de kretsarna. Det innebär att jag måste jobba mer för att nå Lisa Bäcks krets av väljare.

Kan du ge något exempel på era olika perspektiv?

– Ja, Lisa pekar alltid på vikten av att se helheten. Det är någonting som jag kommer att ta med mig. Om man till exempel diskuterar att anlägga en ny cykelbana så tänker jag att man måste komma fram snabbt, medan hon pekar på vikten av att damen med handväska tryggt ska kunna ta sig över cykelbanan.

Har du något du vill framföra till kommuninvånarna?

–Ja, jag ser fram emot uppdraget att få jobba för och med kommuninvånarna. Jag vill också säga att de inte ska vara blyga utan gärna får komma fram och prata med mig på stan. Det ska vara lätt att prata med oss politiker, säger Per Bengtsson.

Publicerad 14 June 2019 00:00