Jeanette Wittgren och hennes man ser med fasa fram emot anstormningen av biltrafiken i området i sommar.

Jeanette Wittgren och hennes man ser med fasa fram emot anstormningen av biltrafiken i området i sommar. Foto: Lena Karlsson

Med solen kommer trafikkaoset till hamnen

Intresset för stranden ett problem för de boende i hamnen

LOMMA.

Den soliga och varma årstiden är i antågande. Därmed även intresset för att söka sig till stranden i Lomma. Men för de som bor i hamnområdet är det inte alltid en årstid att se fram emot.

Av
Lena Karlsson

– Så fort solen kommer fram blir det trafikkaos här, säger en av de boende i hamnområdet i Lomma.

Sedan han och hans fru flyttade dit år 2005 har problemet växt sig allt större. Trots att de har påtalat det flera gånger för kommunen upplever de inte att någon lyssnar.

– Området är inte dimensionerat för så mycket trafik. Det var heller inte tanken när de byggde området här. Men sen har de frångått detaljplanen och byggt massor av parkeringar.

LÄS MER: "Vi har P-övervakning hela sommaren"

Det faktum att det har byggts flera parkeringsplatser efter hand menar han och hans fru Jeanette Wittgren gör att badgäster söker sig till området istället för till badparkeringen.

– Det gör att det blir fullt av bilar i området på sommaren när alla vill åka hit och bada.

Men paret har inte någonting emot att människor söker sig till området.

– Tvärtom. Här hade kunnat vara hur idylliskt som helst om folk cyklade och promenerade här. Området är inte dimensionerat för denna mängd av trafik säger han.

Istället blir det trafikkaos så fort det är badväder. Förutom att det blir trångt om utrymmet på vägarna är det många som inte håller sig till hastigheterna.

– Många kör alldeles för fort, upp till 70 kilometer i timmen, trots att det är gångfart som gäller. De raka vägarna inbjuder till det.

De farthinder som har satts upp räcker inte menar paret.

– Bilisterna kör in i dem så att de går sönder. De måste kosta åtskilligt att lagar dem hela tiden, säger han.

I närheten av där de bor finns en lekplats.

– Det är bara en tidsfråga innan det händer någonting, säger Jeanette Wittgren.

Paret hoppas dock att det inte ska behöva ske en olycka innan kommunen gör någonting.

Utöver den uppenbara risken för olyckor finns det även andra hälsoaspekter som de tycker att kommunen bör ta hänsyn till. En av dem är att området fylls med avgaser från bilarna.

– Lomma brukar framhålla miljöaspekten. Men här bor folk mitt i avgaserna efter att massor av bilar tillåts kryssa runt här. Vi har grannar som känner att de måste resa bort under sommaren eftersom det är så störigt.

En annan sak som oroar dem är hur Räddningstjänsten ska kunna ta sig fram om vägarna är fulla av bilar.

Hur tycker ni att kommunen ska lösa situationen?

– Detta är ett bostadsområde som borde stängas av för trafik för utomstående. Vi ser gärna att folk kommer hit till stranden, men vi vill inte ha tusentals bilar körandes här.

Publicerad 07 May 2019 00:00