Dokumenterare Moa Lind, projektledare Gabriela Correa, ljudtekniker Daniel Åkerberg, grafiker Melvin Schmidt-Holm och programmerare Viggo Strandvall.

Dokumenterare Moa Lind, projektledare Gabriela Correa, ljudtekniker Daniel Åkerberg, grafiker Melvin Schmidt-Holm och programmerare Viggo Strandvall. Foto: Lena Karlsson

Elever räddar världen i spel

LOMMA

. Polaris, savann och plastöar i havet. Det är de tre världar som finns i ett dataspel som en klass på Pilängskolan gjort tillsammans.

Av
Lena Karlsson

Gaia, som spelet heter efter Moder jord i den grekiska mytologin, är en del av en tävling som ordnas av Malmö stad.

Syftet med Innocarnival Skåne är att uppmuntra elevers innovationskraft inom hållbar utveckling.

– Vi skulle utgå från något av FN: s 17 globala hållbarhetsmål och till exempel göra en app eller ett spel utifrån det, säger projektledare Gabriela Correa.

Det är hon och de andra i klass 8 d som har arbetat fram spelet som utgår från FN: s klimatmål.

– Vi delade in oss i olika grupper med olika ansvarsområden, säger Gabriela Correa.

"Jag dokumenterar allting vi gör"

Hennes klasskamrat Moa Lind är dokumenterare.

– Min roll är att dokumentera allting vi gör genom att fotografera och skriva. I början hade jag inte så mycket att göra men sen när vi kom igång blev det en hel del.

I tävlingen som avgörs den 5 och 6 april på Malmö live finns det två olika kategorier. Det ena priset ges för själva innovationen, vilket i Pilängskolans fall är dataspelet. Det andra priset går till bästa dokumentation av arbetsprocessen.

"En ganska snabb rytm"

Daniel Åkerberg är med i gruppen som har hand om ljudet.

Hur tänkte ni där?

– Själva ljudet har en ganska snabb rytm. Vi fick lära oss att komprimera ljudfiler men också om copyright för att veta vad som är ok att ta från nätet.

Melvin Schmidt-Holm var med i den grupp som stod för grafiken och Viggo Strandvall är den som programmerade och sammanförde alla saker från ljud till grafik.

Vad går spelet ut på?

– Att rädda världen. Man är en avatar som springer omkring på smälta isflak och platsöar och samlar saker som plast, oljefat och elfenben. Och på savannen finns till exempel bilar som håller koll på tjuvjägarna, säger Gabriela Correa.

I spelet finns även förklarande texter och länkar till olika organisationer som till exempel WWF där problemet med tjuvskytte beskrivs.

Publicerad 23 March 2018 00:00