Amelie Gustafson, andra från höger, tror att det blir bra med bland annat en ny chef på plats.

Amelie Gustafson, andra från höger, tror att det blir bra med bland annat en ny chef på plats. Foto: Lena Karlsson

Förlängt avtal mot 1 miljon till utemiljön

”Går åt rätt håll”

LOMMA.

Det omdiskuterade vårdbolaget Frösunda Omsorg som driver Orion, Vega, Strandängsgatan och Jonasgårdens äldreboenden har fått avtalet med Lomma kommun förlängt till år 2021. Detta då det enligt kommunens bedömning utfört en rad förbättringsåtgärder efter kritiken.

Av
Lena Karlsson

Socialnämndens beslut grundar sig på ett förslag från chefen på socialförvaltningen.

– Eftersom de har förbättrat sig inom flera områden och vi upplever att situationen på avdelningarna är betydligt bättre idag, föreslog jag att avtalet skulle förlängas. Något nämnden också beslutade om, säger förvaltningschef Amelie Gustafsson och fortsätter:

– Vi kan se förbättringar i genomförandeplanerna och vi upplever det när förvaltningens medarbetare besöker äldreboendena. Det finns fortfarande förbättringspotential inom vissa områden men det går på rätt håll, menar förvaltningschefen.

Men samtidigt som avtalet förlängs har vårdbolaget och kommunen kommit fram till att Frösunda Omsorg AB ska betala för att det tog så lång tid att rätta till de brister som drabbade boende i början av driften. Därför ska de betala 1, 1 miljoner till kommunen. Pengarna ska gå till att rusta upp utemiljöerna.

– Vi har en fin utemiljö, men den får inte så bra betyg i SKL:s öppna jämförelser. Därför vill vi att pengarna går till det, säger Amelie Gustafsson.

Även cheferna på äldreboendena ser man fram emot satsningen på utemiljön. Förutom ett orangeri vid Strandängsgatan ska nya växter planteras. Tanken är att de boende ska kunna vara ute året om. Exakt vad som ska göras är inte klart än.

– Men vi börjar med detta så fort som möjligt, säger regionchef Åsa Bergström.

– Ja, och gångar och växter ska anpassas efter de dementas behov så att det blir mysigt och ombonat, säger Marie Djärv, verksamhetschef på Strandängsgatan.

Publicerad 08 January 2018 15:07