Tioåriga Erika Ekberg tycker bäst om att läsa om hundar tillsamman med hunden.Foto: Lena Karlsson

Tioåriga Erika Ekberg tycker bäst om att läsa om hundar tillsamman med hunden.Foto: Lena Karlsson

”Hunden lyssnar alltid"

LOMMA. – Jag gick igång direkt när jag hörde talas om pilotprojeket, säger Tina Ekberg. Det var hennes dotter Sofia, 15 år, som är instruktör på Lomma Hundungdom som kom hem och berättade om pilotprojektet Läsa med hund som Studiefrämjandet med hjälp av medel från Region Skåne drog igång i höstas. Tina Ekberg har ett stort hundintresse och arbetar som elevassistent på Rosengård i Malmö.
– Där ser jag verkligen problemen med att inte vilja läsa högt i klassen, säger hon.
Tina Ekberg blev ledare för träffarna i Lomma som äger rum i Lomma brukshundsklubbs lokaler i Habo Ljung. Pilotprojektet startade i höstas och skulle vara fram till årsskiftet, men kommer att förlängas och fortsätta nu under våren.
Läsa med hund vänder sig i första hand till ungdomar i högstadieåldern men även till barn på låg- och mellanstadiet. Till brukshundklubben i Lomma kommer barn och unga i alla åldrar.
– Vi vänder oss till alla barn och unga som tycker att det är jobbigt att läsa. Några som går här har en diagnos som till exempel dyslexi men inte alla.
För att det ska bli mysigt har Tina Ekberg köpt in en fåtölj. På ett litet bord bredvid finns olika sorters böcker. Vid varje träff bjuds det på gratis fika.
– Jag bestämmer inte vad någon ska läsa utan det väljer man själv. Djurböcker står högt i kurs. Min roll är mer att finnas i närheten om de behöver stöd.
Tanken med att barnen läser högt för hunden är att det ska stärka dem i sin läsning. För den som stakar sig kan högläsning i klassen vara jobbigt. Hundarna skrattar inte åt den som läser fel.
– Det är viktigt att man känner sig trygg. Det kan man göra här. Vi ställer inga krav. Efter varje träff pratar vi lite om hur det har varit att läsa för hunden.
De sju deltagarna vid de fyra kurstillfällena i höst och vinter får ett diplom efter kursen. Och nu i vår blir det alltså ytterligare träffar.
– Vi har lånat in hundar från en kennel i Malmö som passar bra att ha som läshundar. Man får även ta med sig sin egen hund, säger Tina Ekberg.

Publicerad 28 January 2015 09:00