Amanda Hakim, Fanny M Bystedt och Diana Davidsson i nya Galleri Utkiken. Foto: Lena Karlsson

Amanda Hakim, Fanny M Bystedt och Diana Davidsson i nya Galleri Utkiken. Foto: Lena Karlsson

Seriekonst inviger nytt galleri

”Det finns serier för alla”

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Lomma har fått ett nytt rum för konst. Det är galleri Utkiken som nyligen har öppnat på Tullhustorget. Först ut är teckningsgruppen Think Ink.

Think Ink är en teckningsstudio med fem illustratörer och serietecknare. Medlemmarna är bosatta och verksamma i Skåne och har gått på Serieskolan i Malmö. Nästa år har de tecknat tillsammans i fem år.
– Då kommer vi att ge ut en bok där alla får 20 sidor var att göra vad den vill på, säger Fanny Bystedt.

På väggarna i det nya galleriet finns både illustrationer och serier, allt från självbiografiska berättelser till fantasy, äventyr och action. Genom åren har de gett ut mellan en och två fanzines per år tillsammans. Parallellt med det har alla sina egna projekt på gång. I teckningsstudion i Malmö sitter de och tecknar tillsammans.
– Det är väldigt bra att teckna tillsammans i grupp. Då kan vi både peppa varandra och ge kritik, säger Amanda Hakim.

En gemensam referenspunkt är föreningen Mangakai i Lund. För flera i gruppen är det japansk manga som fick dem att vilja börja teckna serier från början.
– Vi har alla växt upp med Pokemon, säger Amanda Hakim
– Fast vi tecknar alla vår egen grej. Jag är till exempel mer intresserad av amerikanska an japanska serier, säger Diana Davidsson.
– Och serier är inte endast för barn utan är en form av vuxenlitteratur som även den med skriv- och läsproblem kan ta till sig. Det finns serier för alla, säger Fanny Bystedt.
Förutom Fanny Bystedt, Amanda Hakim och Diana Davidsson består Think Ink av T. Wadbro och Nathalie Nilsson.

MISSA INTE!

Utställningen varar mellan den 18 november och 5 december och har öppet vardagar mellan 17 och 20, och på helgen mellan 11 och 15.

Publicerad 30 November 2012 12:00