Maja Lindberg är en av de drygt 20 konstnärer från Lomma som ställer ut på Kraften i Lomma. Foto: Lena Karlsson

Maja Lindberg är en av de drygt 20 konstnärer från Lomma som ställer ut på Kraften i Lomma. Foto: Lena Karlsson

Sagolik datorkonst på Kraften

Maja Lindberg vill väcka betraktarens fantasi och drömmar

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Just nu pågår den årliga samlingsutställningen med ett 20-tal konstnärer från Lomma på Kraften. Ett av det senaste tillskottet som museiföreningen bjudit in är Maja Lindberg.
– Jag gillar det som är mystiskt och lite skrämmande, säger hon.

Att hon är inspirerad av sagor i sina bilder är inte att ta miste på. Största inspirationskällan är John Bauer. Men hon gillar också Elsa Beskow, H C Andersson och Tim Burtons estetik.
– Jag läser väldigt mycket sagor. I går satt jag på biblioteket hela dagen och läste, berättar hon.

Det var för fyra år sedan som hon började göra blyertsteckningar. Då hade hon nyligen kommit hem från en treårig vistelse med familjen i Kina. Innan dess jobbade hon inom IT.
– Men när jag kom hem hade det hänt så mycket inom branschen att jag kände att jag ville göra något annat. Så jag började göra blyertsteckningar som jag skannar och sedan färglägger i datorn och skriver ut. Så det finns egentligen inga original till mina bilder, bara blyertsteckningarna, förklarar hon.

"Trollkarlen och hans kråkor", "Sjöprinsessan", "Kvinnan vid fyren" och "Havsdjup" är titlarna på de bilder hon visar på Kraften.
– Jag gillar idén att den som tittar på mina bilder själv får fantisera om vad som händer. Varför finns det inget segel på skeppet? Vad står kvinnan vid fyren och väntar på?

Under påskrundan ställde Maja Lindberg ut på 111: an i Lomma. Hon visade också några av sina bilder i samband med Toner i Borgeby. Och till hösten ska hon vara med på julmarknaden i Lomma och på Kulturens julstök i Lund. Annars är det mest nätet som hennes bilder finns tillgängliga. Hennes bilder är populära. Det går så pass bra att hon börjar kunna försörja sig på det.
– Folk älskar sagor och fantasi och är drömska av sig. Någon berättade att de hade en av mina bilder i barnkammaren och att de brukar hitta på egna sagor utifrån bilden. Då blir jag glad, för jag vill att barnen själva ska fantisera utifrån bilden.

Innan Maja Lindberg började arbeta inom IT var hon keramiker med en utbildning på Östra Grevie Folkhögskola i bagaget. Men keramiken har hon lagt på hyllan för att helt ägna sig åt sin datorkonst, eller ?mixed media? som hon gärna kallar den för.

Samlingsutställningen med Lommakonstnärer på Kraften pågår fram till på söndag den 23 september. Öppet onsdagar mellan 17 och 20 och lördag och söndag mellan 12 och 17.


Övriga konstnärer

C O Hultén, Lena Ulvsbäck, Brita Kinning, Sverker Holmberg, Gert Holgersson, Håkan Lindskog, Jean Bolinder, Hans Sellberg, Ingrid Hallén, Eva-Lena Carlzon, Margareta Gustafsson, Jan Hansson, Helen Sjöwie, Anna Heij, Maimo Widesjö, Hans Verduijn, Evert Andersson, Bernt Frankie, Zsuzsanna Lendemar och Mimmi Leckius.

Publicerad 14 September 2012 12:00