Mårten Hultenberg bor mitt i sitt favoritmotiv. Foto: Lena Karlsson

Mårten Hultenberg bor mitt i sitt favoritmotiv. Foto: Lena Karlsson

Hultenberg hämtar motiv från den egna gården

I somras fick hans akvarellmåleri en nytändning

Av
Lena Karlsson

LOMMA. I förra veckans Röda tråden gick frågan vidare till konstnären Mårten Hultenberg: Vad håller du på med just nu? löd frågan.

Ända sedan 1978 Mårten Hultenberg och hans fru Kerstin flyttade till skånelängan med anor från 1700-talet utanför Bjärred har han målat av den. I somras fick avbildandet en nytändning och han började göra ännu fler akvareller av sin älsklingsplats. Nu ställer han ut dem på Kajgatan 34 i hamnen i Lomma.
– Alla motiv kommer från min egen gård. Till och med en grannkatt fick vara med på en bild. Och brunnen som är en central del av gården, berättar han.

Akvareller har han målat ända sedan han gick ut konstfack. Annars är det mest sina sakrala skulpturer till kyrkor runt om i Skåne som han är känd för. Den mest avbildade av Maria. Just nu har han fyra stycken på gång. Hittills har det sammanlagt blivit ett tiotal.
– Den första jag gjorde var till Fjelie kyrka som nu står och förfaller. Men jag hoppas att de snart bestämmer sig för att restaurera den. Då inte bara för att jag själv har gjort en avbild av Maria utan för att vi saknar vår egen kyrka.

Genom åren har Mårten Hultenberg även gjort krucifixer och ljusbärare till kyrkor. Annars är det mest träskulpturer eller stengods av Maria som gäller.
– Jag älskar Maria. Jesus moder har betytt så mycket för många människor. Inte minst katolikerna går genom henne för att komma till Jesus. Vi andra går mer direkt på Jesus, säger han.

En dröm som han är att få göra Madonnan i Lunds Domkyrka. Den som finns nu är från 1300-talet och saknar både händer och andra delar.
– Jag skulle vilja göra en helt ny förgylld madonna där allting finns på rätt plats.
På Kajgatan 34 ställer han ut cirka 15 akvareller. Det är inte bara själva gården som inspirerar honom.
– Det är så mycket som händer omkring oss. Även om vi själva bor på en avstyckad gård blir vi engagerade av jordbruket. Vi har en fin utsikt över åkrarna och ut mot havet.

En gång i tiden fanns det gäss på gården som även de blev avbildade av konstnären. Men det har de slutat med nu.
– De bet oss i benen när vi gick ut så vi kunde inte ha dem längre. Nu nöjer vi oss med våra tre katter. Jag försöker måla av dem men det är inte så lätt för de ligger nästan aldrig stilla, säger Mårten Hultenberg.

PERSONLIGT

Bor: I Bjärred. Ålder: 78 år. Familj: Min kära hustru och tre vuxna barn. Bästa filmen: Jacques TatisSemestersabotören. Senast lästa bok: Boken om Skara av Hugo Swensson. Godaste maten: Kerstinkaka som min fru Gudrun bakar. Då skrattar jag: När Robert Gustavsson parodierar Ingmar Bergman. Smultronställe: Önnerup 22. Det finns ingen bättre plats än här hemma på gården. Frågan går vidare till Eva Wängelin: Vilka är de senaste planerna för Borgeby Slott?

Publicerad 01 October 2011 03:00