DOCKMAKARE. Bernt Franckie med dockan ”Humlan” från barnprogrammet ”Beppes Godnattstund” i famnen. Foto: Lena Karlsson

DOCKMAKARE. Bernt Franckie med dockan ”Humlan” från barnprogrammet ”Beppes Godnattstund” i famnen. Foto: Lena Karlsson

Bernt Franckie:

Måleriet är en klangbotten i allting jag gjort

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Bernt Franckie har arbetat som scenograf under flera år. Bland annat med flera kända produktioner för SVT. Men nu är det måleriet som gäller. Under Kulturveckan i Lomma ställer han ut på Kraften.

- Måleriet är en klangbotten i allting jag gjort, förklarar Bernt Franckie när Lokaltidningen besöker honom inför utställningen på Kraften i Lomma.

Förutom målningar visas modeller av de scenografier han skapat till olika TV-produktioner. Ett sådant exempel är "I döda mästares sällskap" med pianisten Hans Pålsson och producenten Marianne Söderberg.
- Där gällde det att hitta ett formspråk som passade för klassisk musik från olika tider. Jag ville skapa en organisk känsla och en mjukhet i uttrycket. Till kameramännens förtret lassade vi in fem ton sand i studion som sedan målades blå.

Beppes Godnattstund

I utställningen på Kraften ingår en avdelning med modeller och kostymteckningar från Bernt Franckies långa karriär som scenograf. Under sina trettio år på SVT har han bland annat arbetat med Hasse & Tage, Povel Ramel och Beppe Wolgers.

I en monter ligger dockorna från "Beppes Godnattstund". Förutom att Bernt Franckie tillverkade dem var han rösten bakom "Humlan". Ibland kunde det gå vilt till under inspelningen.
- Sängbotten som Beppe låg på såg ut som en schweizerost. Jag och Bebbes fru som skötte dockorna låg under honom och stack upp armarna med dockorna på genom hålen. En gång trampade Beppe igenom sängbotten så att jag fick hans fot rakt i bröstkorgen.

Sa upp sig från teve

Bernt Franckie har bott i Lomma sedan 1988. I början av 1960-talet gick han på Konstfack i Stockholm följt av Konstakademin i Köpenhamn och en scenografiutbildning på SVT i Stockholm. Sedan 1965 har han parallellt med arbetet som scenograf och kostymtecknare varit verksam som konstnär.

Efter scenografin till "I döda mästares sällskap" sa han upp sig från SVT Malmö för att ägna sig är måleriet på heltid. För även om han tycker att det har varit väldigt roligt att arbeta som scenograf i en TV-produktion har måleriet alltid pockat på.
- Måleriet är verkligen det viktiga för mig. Här kan jag bara vara jag. Här är jag fri. Jag har en slags lyrisk expressionistisk ton i mig. I mina målningar finns det en navelsträng från något självupplevt. Men sedan måste det hända något överraskande under resans gång, säger Bernt Franckie.

Utställningen som arrangeras av Lomma Konstförening varar fram till den 22 mars.

Publicerad 09 March 2009 11:00