Foto: mostphotos

Insänt: Reflektion över Snillenas politikerutfrågning

INSÄNT/LOMMA. Det var fullsatt på Havsblick den 23 augusti vid mötet med politikerna och där frågor om det goda åldrandet var i fokus. Samtalspanelen bestod av Lisa Bäck (S), Jan Rydén (MP), Lars-Göran Svensson (C), Robert Wenglén (M), Jimmy Ringström (SD), Christer Philipson (KD) och Sandra Pileman (L).

Fokus i dialogen var visioner för framtiden, lösningar före låsningar, både-och före antingen-eller, att lyfta egna idéer före att sänka andras och framförallt att kunna bygga vidare på varandras idéer.

Panelen fick inleda med den empatiska övningen att sätta sig in i, för männens del, i att vara 84 år som Leif och, för kvinnornas del, i att vara 86 år som Gunilla. Hur ser mitt liv ut, vilka intressen har jag, vem umgås jag med, hur ser världen runtomkring mig ut, och vad är viktigt för mig?

Att hälsa, boende, motion och kost var viktigt blev väldigt tydligt. Och i det efterföljande samtalet kom också begrepp såsom tillgänglighet, rörlighet och ensamhet upp.

Hur bygger vi gemensamt ett samhälle där människor kan träffas och mötas, där trygghet byggs av omtanke och där man umgås med alla åldrar och perspektiv?

En del frågor var lättare att få svar på, men frågor som byggande, stadsplanering, vård och kostfrågor väntar fortfarande på svar. Så Snillena får fortsätta att spekulera.

Snillen spekulerar

Publicerad 29 August 2018 10:30