Två elever gjorde skalchips.

Två elever gjorde skalchips. Foto: adobe stock

Skalchips gav elever hedersomnämnande

Tävlingen Resterkocken har nu avgjorts

BJÄRRED.

Vinnarna till tävlingen Resterkocken för barn och unga har avgjorts. Två elever från Rutsborgskolan fick ett hedersomnämnande.

Av
Lena Karlsson

Det extra hedersomnämnandet gick till Wilma Sonesson och Lova Rönnmar på Rutsborgskolan 9A/C, Bjärred, för receptet Skalchips.

– Att göra något riktigt gott och lättillgängligt som snacks av skal är superbra och gott. Här använder de tävlande sig av ett klassiskt mattrick nämligen att göra något man känner till och tycker är gott av rester som man annars slänger. Smart! Dessutom är det svinn som det blir stora mängder av som vi istället äter och njuter av, säger matkreatör Malin Broman i ett pressmeddelande.

Även Julia Karev, Uppåkraskolan 5m, Hjärup, fick ett hedersomnämnande med receptet Ostsnacks.

Till tävlingen som pågått under hösten 2019 kom det in 167 bidrag, Vinnaren av hela tävlingen är klass 7 på Skanörs skola.

– De har inte bara lagat en härlig måltid, de har också involverat butiker och förstått hur man kan förhindra matsvinn redan i butiken. De delar med sig av hur man ska tänka och inte vara rädd för bäst-före-datum. Att de förädlat bland annat bröd och frukt till nya godare rätter ser jag som extra bra då det är några av de råvaror som vi slänger mest av. Med sin kunskap, entusiasm och glädje är de fantastiska Resterkockar.

Publicerad 18 December 2019 00:00