Norrtäljeanstalten.

Norrtäljeanstalten. Foto: Kriminalvården

Förslaget: Hyr in svenska fångar utomlands

Flera riksdagspartier vill prova ny modell

SVERIGE. De svenska anstalterna är knökfulla. För att råda bot på överbeläggningen har Sverigedemokraterna lagt fram ett förslag om att hyra fängelseplatser utomlands, något som nu även Liberalerna och Kristdemokraterna ställer sig bakom.

Flera riksdagspartier vill nu prova modellen att hyra fängelseplatser utomlands för att råda bot på den akuta platsbristen på svenska anstalter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tycker att man måste överväga detta under en kortare period, tills vi har byggt ifatt med nya, moderna svenska anstaltsplatser. Där är planen ambitiös och omfattande, men det kommer att ta tid, säger Johan Pehrson, som är rättspolitisk talesperson för Liberalerna, som tillsammans med Kristdemokraterna nu ställer sig bakom Sverigedemokraternas förslag.

Enligt förslaget bör man liksom i Norge titta på möjligheten att hyra fängelseplatser i andra EU-länder.

"För att kunna genomföra framtida kostnadsbesparingar för svensk kriminalvård vill vi därför utreda möjligheterna att hyra fängelseplatser i andra länder. De ska delvis kunna användas för livstidsdömda, långtidsdömda eller utländska medborgare där det inte är möjligt att placera dem i ett fängelse i deras hemland, för att hålla nere kostnaderna, men även för att hantera tillfällig överbeläggning", skriver SD i sitt förslag.

Justitieminister Morgan Johansson är dock skeptisk.

– Det är ett dyrt och omständligt förslag, säger han till Ekot.

Regeringen vill istället se ett system där personer som inte är svenska medborgare kan avtjäna straffen i sina hemländer.

Vänsterpartiet ställer sig mot förslaget då de anser att det är Sveriges ansvar att genomföra en bra och modern kriminalvård. Även Centerpartiet är skeptiskt av rättssäkerhetsskäl.

Moderaterna ställer sig utan kommentar då de anser att det är en fråga mellan regeringen och Kriminalvården.

Publicerad 27 August 2019 11:14