Tiljas möte med idolerna Jecko och Jessie från Barnkanalen blev full av skratt.

Tiljas möte med idolerna Jecko och Jessie från Barnkanalen blev full av skratt. Foto: Pressbild

Tiljas möte med idolerna blev en ordlös skrattfest

Den svårt sjuka åttaåringen fick stöd av Min stora dag

BJÄRRED.

Åttaåriga Tilja från Bjärred fick en önskedröm uppfylld i sommar. Genom organisationen Min stora dag fick hon träffa sina tv-idoler Jecko och Jessie, som liksom hon uttrycker sig utan ord. Det blev ett möte fullt av skratt.

Av
Mattias Grenholm

Tilja har Landau Kleffner syndrom, en epilepsiform som slog ut Tiljas tal- och hörförståelse när hon var fem år. Hennes tillvaro ser därför annorlunda ut än de flesta andra åttaåringars.

– Tilja är inne i en fas med dåligt självförtroende och utanförskap. Hon går för närvarande i två skolor, en ”vanlig” talande skola och en där man kommunicerar via teckenspråk. På båda skolorna känner hon sig otillräcklig och utanför just nu, berättar Tiljas mamma Anna i ett pressmeddelande från välgörenhetsorganisationen Min stora dag.

Tilja och hennes mamma vände sig till Min stora dag för att få möjlighet att uppfylla en av Tiljas drömmar: att få träffa sina idoler Jecko och Jessie från programmet "Så gör man inte" på Barnkanalen. De uttrycker sig just som Tilja själv gör – utan ord.

Tidigare i sommar blev drömmen verklighet.

– Jag njuter av att få se min dotter gapskratta och få hjälp med att boosta sitt självförtroende. En liten stund tillsammans med Jecko och Jessie var magiskt! Tilja gillar ju bus, hoppa studsmatta, bli sminkad och om andan faller på, att klä ut sig, säger Anna.

Jennifer McShane är generalsekreterare på Min Stora Dag:

– När vardagen inte är den lättaste behöver man något som fyller på med extra kraft och glädje. Precis som för Tilja. Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar, säger hon.

Fakta

Min stora dag

Min Stora Dag startade i Sverige år 2000.

Organisationens vision är att alla de 200 000 barn i Sverige som lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en Stor Dag. I dag uppfylls varje år 5 000 barns önskningar,

Min Stora Dag får inga statliga eller kommunala bidrag utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser. Organisationen har 90-konto och prinsessan Madeleine är dess beskyddare.

Vill du bli månadsgivare? Gå in på www.minstoradag.org/stöd-oss.

Publicerad 01 August 2019 13:45