Det är stopp och förseningar i den skånska tågtrafiken efter elfel och problem med vägskyddsanläggningar (bommar och/eller ljud- och ljussignaler vid spåren).

Det är stopp och förseningar i den skånska tågtrafiken efter elfel och problem med vägskyddsanläggningar (bommar och/eller ljud- och ljussignaler vid spåren). Foto: Mostphotos

Stopp i tågtrafiken efter elfel

Stopp och förseningar väntas under morgonen

HELSINGBORG/SKÅNE.

Det är sedan klockan 06.38 helt stopp i tågtrafiken mellan Ramlösa och Vallåkra på grund av ett elfel i Gantofta. Det väntas också förseningar för tåg som passerar Ödåkra mellan Helsingborg-Ängelholm på grund av ett signalfel.

Av
Andreas Holm

– Det är en bärlina till en kontakledning som släppt och trafiken leds om i Gantofta. Vi har en prognos att trafiken kan rulla som vanligt igen runt 10-tiden, säger Sara Lindström, kommunikatör på Trafikverket.

Det var i morse som det elektriska felet uppstod på sträckan Helsingborg mot Eslöv. Mellan Ramlösa och Vallåkra är det helt stopp och tågen har dirigerats om att köra annan väg mellan Ramlösa och Lund.

Vid 05.30-tiden fick Trafikverket även in rapporter om ett fel med en vägskyddansläggning (bommar eller ljus- och ljudsignaler) i nordvästra Skåne, nu mellan Helsingborg-Ängelholm vid Ödåkra.

"Vissa tåg kan ställas in med kort varsel", rapporterade Trafikverket på sin hemsida under morgonen.

– Men nu rullar det igen. Det var en av bommarna som inte fungerar och nu finns bomvakt på plats vilket gör att varken tåg- eller vägtrafiken påverkas av felet, säger Sara Lindström, som uppmanar resenärer att ta kontakt med sitt respektive tågbolag för mer detaljerad information.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas: Helsingborg, Eslöv, Barkåkra, Billeberga, Burlöv, Båstad, Dösjebro, Förslöv, Gantofta, Glumslöv, Gunnesbo, Gärsnäs, Hjärup, Hyllie, Ramlösa, Kattarp, Kävlinge, Köpingebro, Landskrona, Lund, Laholm, Lunnarp, Malmö, Marieholm, Persborg, Oxie, Rydsgård, Rydebäck, Rosengård, Svedala, Smedstorp, Skurup, Stångby, Svarte, Tågarp, Tomelilla, Teckomatorp, Triangeln, Vallåkra, Ystad, Åkarp, Ängelholm, Ödåkra, Örtofta, Östervärn, Simrishamn

Strax efter klockan sju kommer även rapporter om att tågtrafiken i Kristianstad och vidare i Skåne kan försenas på grund av signalfel mellan Sölvesborg och Mörrum och att en incident inträffat Hässleholm. Där körde ett tåg mot rött ljus och tvingas nu backa innan trafiken släpps på igen.

Vägskyddsanläggning

Trafikverket förvaltar ca 6500 plankorsningar. 2800 av dessa har aktiva skydd, så kallade vägskyddsanläggningar, det vill säga bommar eller enbart ljus- och ljudsignaler.

En autonom vägskyddsanläggning håller själv reda på var tågen befinner sig. När ett tåg närmar sig plankorsningen startar varningssignaleringen, vilket betyder att bommarna fälls. När tåget har passerat slutar varningssignaleringen och bommarna lyfts.

Källa: Trafikverket

Publicerad 13 June 2019 07:26