Sverige kan på sikt bli helt kontantlöst. Det får en grupp att reagera och strida för kontanternas överlevnad.

Sverige kan på sikt bli helt kontantlöst. Det får en grupp att reagera och strida för kontanternas överlevnad. "Det är en självklar grund för vår nationella trygghet och för att hela Sverige ska kunna leva", säger Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret. Foto: Mostphotos, Press

Förutspår kontantlöst Sverige inom fem år: ”Vi blir extremt sårbara”

Uppror kräver tryggad tillgång till kontanter

SVERIGE.

Redan år 2023 kan Sverige vara ett helt kontantlöst samhälle. Det menar forskare på KTH vilket väcker liv i ett uppror. – Kontanter behövs, säger Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret, som nyligen träffade riksdagspolitiker för att diskutera om en lagstiftning.

Av
Andreas Holm

I somras överlämnade Riksbankskommittén sitt delbetänkande om ”Tryggad tillgång till kontanter” till finansminister Per Bolund (MP). Där lyftes behovet av tillgång till kontanter och att det inte ska tillåtas avvecklas.

"Riksbankens ansvar för en välfungerande depåverksamhet tydliggöras i lag. Depåverksamheten bör bidra till att kontanter kan användas som betalningsmedel i hela Sverige.", skriver kommittén.

Det är helt i linje med vad Kontantupporet anser. Nyligen träffade representanter från upproret företrädare för de politiska partierna för att tydliggöra kontanternas viktiga funktion i samhället.

– Vår målsättning är att få till en lagstiftning. Vi har samtalat med samtliga partier och alla ställer sig bakom Riksbankskommitténs delbetänkande om tryggad tillgång till kontanter. Det betyder mycket för oss som arbetat hårt och länge för kontanternas överlevnad. Det är en självklar grund för vår nationella trygghet och för att hela Sverige ska kunna leva, säger Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret, i ett pressmeddelande.

Kontantupporet menar att 1,1 miljoner människor beräknas leva i digitalt utanförskap och det är dessa, inkluderat även småföretagare och entreprenörer som påverkas.

– Det kontantlösa samhället är fullständigt beroende av en fungerande elektronisk infrastruktur för betalningar. Utsätts Sverige för en kris, krig eller en cyberattack fallerar hela systemet och vi blir extremt sårbara. Kontanter behövs som ett alternativt betalningssystem att falla tillbaka på, säger Björn Eriksson.

Publicerad 01 December 2018 06:00