Foto: Skärmdump Youtube

Konsumentverket varnar för populär leksak

Klämleksak kan utgöra kvävningsrisk för småbarn

SVERIGE.

Klämleksaken squishy är omåttligt populär bland barn och beskrivs som årets trendleksak. Men den kan också vara farlig och utgöra en kvävningsrisk för småbarn. Nu varnar Konsumentverket föräldrar att inte låta barn under tre år leka med squishies.

Av
Andreas Holm

"Klämleksaken squishy är ofta gjord av ett mjukt och töjbart material, vilket gör att småbitar kan lossna om man biter eller drar hårt i den. Detta kan potentiellt utgöra en kvävningsrisk, främst för små barn. Barn under tre år bör därför inte leka med squishies.", skriver Konsumentverket på sin hemsida.

Den mjuka klämleksaken marknadsförs ofta som samlarleksaker till barn i åldrarna 6 till 8 år och för denna åldersgrupp är leksaken inte farlig menar Konsumentverket.

"För barn som samlar på squishies för att byta med kompisar, eller som leker med dem utan att stoppa dem i munnen, är de alltså inte farliga. Om det finns barn i hushållet som ofta biter eller suger på leksaker bör man se till att squishies förvaras utom räckhåll för dem."

Däremot har Konsumentverket ingen kännedom om det har skett några olyckor med squishies utan vill varna för vad som kan ske om småbarn använder leksaken.

"Generellt är det bra om man som vuxen ser till att barn leker med leksaker som är avsedda för deras ålder och utveckling, det förhindrar att olyckor sker.", skriver Konsumentverket.

Publicerad 28 March 2018 13:07