Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband kring villan i Bjärred.

Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband kring villan i Bjärred. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Föräldrarna var överens om att familjen skulle dö – lämnade avskedsbrev

Polisen går ut med nya uppgifter

BJÄRRED. Mamman och pappan i Bjärred mördade sina två barn i samförstånd innan de avslutade sina egna liv. Polisen har hittat ett avskedsbrev.

Av
Marek Stefaniak

Sanna Hjalmarsson

"Det fanns ett avskedsbrev från föräldraparet som berättade att man varit överens om beslutet att avsluta sina och sina döttrars liv. Anledningen som beskrivs i brevet var att de inte såg någon livskvalitet eller framtid på grund av sina döttrars sjukdomssituation. Brevet var undertecknat av båda föräldrarna", uppger polisen i ett pressmeddelande.

Familjens anhöriga är underrättade.

Polisen säger sig ha en uppfattning av vad som har skett i villan men inväntar fortfarande svar på olika analyser. Förhoppningen är att få en fullständig bild av händelseförlopp och dödsorsaker. Ett femtiotal förhör har hållits och villan är fortfarande avspärrad.

– Nu avvaktar vi resultat från rättsmedicin för obduktionerna och reslutat av de tekniska undersökningarna. Vi fortsätter också med en del förhör även om det mesta är gjort där, säger Lisa Isaksson Funke, presstalesperson för polisen.

Enligt polisen kommer förundersökningen med största sannolikhet att läggas ner när den är klar, eftersom de misstänkta inte längre är i livet.

Detta har hänt…

På eftermiddagen den 9 januari åker en polispatrull hem till familjens bostad i Bjärred. Pappan har inte dykt upp till ett viktigt möte på morgonen och arbetsgivaren är orolig. När ingen öppnar bryter sig polisen in i bostaden där de gör den fruktansvärda upptäckten.

Föräldrarna, som är i 45- respektive 50-årsåldern och deras två flickor 11 och 14 år gamla är döda.

Polisen går snabbt ut och benämner händelsen som en ”familjetragedi”. Men det rubriceras som mord och en brottsutredning inleds. Polisen är noga med att kommentera att de inte söker en gärningsman utanför huset.

Sedan läggs locket på. polisen säger inget mer.

Samtidigt tar frågorna och spekulationerna fart, både i byn och på nätet.

Vad har hänt? Hur kunde det hända? Och varför har ingen märkt något?

Dagen efter fyndet, arrangerar Lomma kommun en presskonferens där de bland annat berättar att båda flickorna haft hemundervisning under längre tid. En av rektorerna på flickornas skolor berättar även att det handlar om en familj i djup kris.

På diskussionsforumet Flashback svämmar trådarna snart över av rykten från obekräftade källor som sätter olika diagnoser på både barn och föräldrar.

Publicerad 19 January 2018 00:00