Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Skåne, vill väcka debatt kring gårdsförsäljning. Nu har Systembolagets vd bjudits in och tackat ja till rundvandring på vingårdar i Skåne. Foto: mostphotos.com/Pressbild

Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Skåne, vill väcka debatt kring gårdsförsäljning. Nu har Systembolagets vd bjudits in och tackat ja till rundvandring på vingårdar i Skåne. Foto: mostphotos.com/Pressbild

Efter kritiken:

Systembolagets vd besöker Skåne efter kritiken

Politiker vill visa upp vingårdar efter Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning

Av
Andreas Holm

SKÅNE. Systembolaget lanserade tidigare i år en kampanj där gårdsförsäljning ansågs vara ett hot mot den svenska alkoholkonsumtionen. Region Skånes politiker svarade med att bjuda ner bolagets vd Magdalena Gerger att besöka skånska vingårdar. En inbjudan hon tackat ja till.

– Det är glädjande, samtidigt som jag tycker det är otroligt märkligt att ett statligt bolag ger sig in i en politisk fråga, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna Skåne som tillsammans med riksdagsledamoten Tina Acketoft står bakom inbjudan.

I ett led att bevara sitt monopol har Magdalena Gerger skickat ett öppet brev till alla riksdagsledamöter om sin oro kring gårdsförsäljningen.

– Jag är oroad eftersom gårdsförsäljning skulle öppna dörren för försäljning av sprit, vin och öl för stora som små producenter, både på landsbygd och i storstad. EU-länderna har satt upp gemensamma spelregler och Sverige får inte gynna svenska produkter på bekostnad av produkter från andra länder, sade Magdalena Gerger i ett pressmeddelande i september.

Samtidigt gick Systembolaget ut med en annonskampanj i skånska tidningar där de skrev att gårdsförsäljning är att välja motsatt väg, "där vinsten sätts före folkhälsan", att på Systembolaget "möts du inte av lockvaror" och om gårdsförsäljning tillåts raseras "den svenska alkoholpolitiken och grunden för alkoholmonopolet".

Det fick skånska politiker att kraftigt reagera. Nu bjuder Liberalerna in Systembolagets vd att besöka vingårdar och bryggerier i Skåne och vill samtidigt skapa debatt kring gårdsförsäljning.

– Vi vill visa hur det ser ut och går till på vingårdar och mikrobryggerier. Jag är övertygad om att Magdalena Gerger besökt vingårdar i Europa, men absolut inte här nere i Skåne, säger Gilbert Tribo.

– Samtidigt är det en konstig känsla att skattebetalarna, då Systembolaget är ett statligt bolag, fått stå för notan för deras kampanjande mot gårdsförsäljning. Systembolaget bör finnas kvar och fyller en viktig funktion där man begränsar alkoholkonsumtion och skador, men att aktivt ta ställning i en politisk fråga är att ta ett steg för långt.

Gilbert Tribo är positiv till gårdsförsäljning och lämnade in en motion i våras om att Skåne borde bli ett pilotprojekt för gårdsförsäljning. Ett förslag som regionfullmäktige biföll. Nu ska Region Skåne ansöka om tillstånd av riksdagen för ett treårigt pilotprojekt.

– Vi vill tillåta försäljning men inte slå undan benen på Systembolagets monopol, tvärtom. Jag tror inte alkoholkonsumtionen ökar om gårdsförsäljning tillåts, det rör sig om ganska små mängder alkohol. Däremot tror jag det ger ökade arbetstillfällen i regionen. Om det visar sig att vi har fel så kan vi efter tre år avbryta projektet, men då har vi i alla fall provat, säger Gilbert Tribo.

Antalet vingårdar och mikrobryggerier har ökat i rekordfart de senaste åren. Men många gör det som en hobby. Det går inte att försörja sig på.

– Det finns ett fåtal som kan försörja sig, de flesta gör det inte. Det finns en oerhört stor potential bland alla bryggerier och vingårdar. Många anordnar guidade turer och provsmakningar, men jag tror även att försäljning gynnat de mindre producenterna. Om det blir som ombud till Systembolaget eller genom en speciell licens tar vi inte ställning till.

I mitten av januari planeras besök på vingårdar och mikrobryggerier äga rum, med ett avslutade debattseminarium mellan Systembolagets vd och Liberalerna i Skåne.

 

LÄS MER: Vinodlare reagerar på Systembolagets kampanj

LÄS MER: Flyinge vingård ser positivt på gårdsförsäljning

 

 

 

 

 

Publicerad 31 October 2017 13:15