Marie Ekström ?och Tina Rejnefelt är eldsjälarna som nu lämnar över GF Örnarna i Lomma till Lugi gymnastik. ?Foto: Andreas Holm

Marie Ekström ?och Tina Rejnefelt är eldsjälarna som nu lämnar över GF Örnarna i Lomma till Lugi gymnastik. ?Foto: Andreas Holm

Örnarna lämnar efter 27 år

Av
Andreas Holm

GYMNASTIK. En 27 år lång epok är över. GF Örnarna i Lomma går i graven. Men verksamheten lever kvar då Lugi gymnastik tar över.
– Jag är jätteglad att någon med större resurser tar över. Vi har haft få ledare och har inte haft möjlighet att ta hand om alla barnen. Nu ser jag fram emot hur barnen kan utvecklas ännu mer. Från början funderade Örnarna i Malmö att ta över men de saknade ledare precis som vi, berättar Marie Ekström, eldsjälen som drog igång barngympa i Lomma 1987.

Tillsammans med Elsy Jeppsson startades GF Örnarna, där Elsy tog ansvar för vuxna och Marie för barn.
– Jag har tränat gymnastik sedan jag var nio år, var ledare i Malmö fram tills att familjen flyttade till Lomma 1985, berättar Marie.

Ledigt från jobb

Varje onsdagseftermiddag har Marie tagit ledigt från sitt jobb för att ta sig till Karstorpshallen och träna barn i gymnastik.
Sedan 2002 har hon fått hjälp av Tina Rejnefelt och tillsammans har de ansvarat för barngymnastiken varje onsdag.

Precis som Marie är Tina Rejnefelt positiv till att lundaföreningen Lugi tar över filialen i Lomma.
– Trycket på våra köer borde lätta nu. 150 barn i kö, det är på tok för mycket. Nu finns alla möjlighet att utveckla gymnastiken och att fler kan få börja träna i Lomma, säger Tina Rejnefelt.

De yngsta ?gymnasterna i gymnastikföreningen Örnarna samlade på vårens sista träning. ?Foto: Andreas Holm

De yngsta ?gymnasterna i gymnastikföreningen Örnarna samlade på vårens sista träning. ?Foto: Andreas Holm

Tror på Lugi

Från och med hösten tar Lugi gymnastik över, en klubb som bland annat tränar gymnaster på elitnivå.
– Jag tror mycket på Lugi. Det kanske kan behövas lite nytt tänk efter 27 år. Det har varit en tuff tid att försöka hitta ledare och själv ställer jag gärna upp om det behövs hjälp i höst, säger Marie och ler.

Att tiden börjar gå mot sitt slut har börjat att märkas.
Lommabladet besökte Örnarnas sista träning och ikväll onsdag väntar avslutning med uppvisning. Det blir även sista gången som Tina Rejnefelt och Marie Ekström står som ledare för GF Örnarna.
– Många föräldrar har kommit fram och visat sin uppskattning och säger att vi gjort ett kanonjobb, berättar Tina Rejnefelt.
Avslutningen i kväll i Karstorpshallen går i temat Disney och Superhjältar.
– Alla får vara med om man vill och det är så roligt att se föräldrarna vara med, speciellt papporna blir som barn på nytt när de får klättra i repen, säger Marie Ekström.

Först börjar de yngsta barnen och vid 18 tar de äldre barnen, tio år och äldre, över uppvisningen.
– Det blir kanske att man gråter en skvätt. Det är underbara barn som man kommer att sakna, säger Tina.
– Men man kommer nog att hälsa på. Det går inte att hålla sig borta, säger Marie och brister ut i ett stort leende.

Publicerad 13 May 2014 09:00